Президентът върна закона за извънредното положение, остро разкритикува "мерките за помощ" на най-уязвимите

Президентът Румен Радев наложи частично вето и върна обратно в парламента приетия в петък-20 март закон за извънредното положение.

По думите на държания глава кризата изисква обединение, а кредитът на доверие за правителството трябва да се използва рационално. Той изтъкна, че проблем е липсата на кадри и оборудване в здравната система, а дефицитът в организацията се компенсира с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението сред хората и работата на медиците и хора в жизненоважни сфери на производство.

Държавният глава допълва, че промените в закона приет в петък, ограничават свободата на словото.

Няма дефиниции за невярна информация, но се предвижа да се глобяват с жестоки глоби, като медиите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условия на динамична промяна на разбирането за пандемия. „Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие.“, каза още Радев и допълни, че още по-важно е, че според приетия закон ограничението остава и след изтичане на извънредното положение. В момента в света и България текат две кризи-здравна, предизвикана от пандемията с корона вирус и втората икономическа и социална, а според Радев икономическата за сега се пренебрегва, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване, а хората имат нужда от подкрепа, не от заплахи, каза президентът и разкритикува предприетите мерки за дребните и средни предприемачи. Другите държави го правят, а българинът има още по-големи нужди заради ниския икономически статус.

„Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, следва правителството да преразгледа политиката си спрямо най-пострадалите и засегнатите. Спекулата с най-необходимото-дезинфектантите и лични предпазни средства рушат доверието, но мерките не трябва да бъдат блокиране на стопански действия, да възпрепятстват намаление на цени на тока и сезонни стоки, каза още Радев в изявлението си днес. Той заяви, че подкрепя участието на въоръжените сили в борбата с пандемията, но не и да се вменяват функции за злоупотреба със сила.

Президентът разкритикува и предложените мерки в закона, които нямат връзка с борбата с корона вируса, а всяват страх, като тоталната блокада поражда повече проблеми, от колкото решаването им. Той акцентира върху отговорността на всеки гражданин за ограничаване на контактите, предпазните средства, личната солидарност, опазване на възрастните хора и изрази надежда Народното събрание да вземе под внимание препоръките и критиките, а правителството да побърза с адекватни и конкретни мерки за най- слабите и засегнатите.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Бе
  бей бостан
  17 -38
  12:53, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Хо
   Ходжата на ГРОБ?ДПС
   4 -4
   17:03, 22 мар 2020
   Шефа е от "старата школа" - затова ще си отиде като Чаушеску
 • 2
  Чо
  Чоко
  13 -24
  13:14, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 3
  ..
  .....
  14 -28
  13:38, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • То
   Тома Биков
   9 -17
   13:44, 22 мар 2020
   Браво, заработи още 20 лева! Виж коментара
  • 19
   1918 Година
   0 -2
   17:07, 22 мар 2020
   Тъпите Мутрета май не сте чели чели за Войнишките Бунтове
   .....
   и Демонстрациите на Вдовици с тенджери в ръце
 • 4
  По
  Порчо
  33 -9
  13:40, 22 мар 2020
  На вас калинките, държавните и общинските чиновници и друга гербераска паплач допълнително ли ви плащат да плюете по Президент Радев? Не ви ли стигат авантите от обществени поръчки, рушветите и нереално високи заплати, за които не си мърдате пръста?
  • То
   То
   4 -22
   14:47, 22 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 5
  Ех
  ехаа
  27 -7
  13:42, 22 мар 2020
  гербавите веднага гракнаха...истината боли май?
  • Ра
   Радка Накева
   0 0
   23:14, 22 мар 2020
   Тук не иде реч за Гербери,а за това,че тоя вашия президент в пандемия пак прави пиар. Популист е Радев!
 • 6
  Ла
  Лалала
  17 -5
  15:08, 22 мар 2020
  Това , което не разбирате е , че нашият президент мисли на нещата от хуманна гледна точка на първо място. Държавата ни е демократична, тоест тя трябва да работи в полза на обществото, а не обратното! Жалко е , че не усещате и че не вниквате в нещата и информацията , която ви се предоставя. Гордо пишете , че е комунист и прочие , но въобще не осъзнавате, че повечето от Вас са си с комунистическо мислене и до днес, да снимате кой къде е излезнал и влезнал и кой е навън и да го покажете публично. Ей това е комунист, не човек , който се опитва да помогне на обществото , чрез действията си.
 • 7
  Са
  Сатър за Мутрите
  6 -1
  17:05, 22 мар 2020
  Чорбаджите - Мутри и Бейове не са Капиталисти , а Феодали.
  ....
  Така че в България има Феодализъм
 • 8
  Ап
  Априлско Въстание 2
  8 -3
  17:20, 22 мар 2020
  Като останат
  20 000 Хасковлии (2-3 милиона в страната)
  на заплата 200-300 лева на месец за 2 месеца , при тия цени
  ....
  И по дърветата ще има обесени Мутри и Бейове от ГРОБ/ДПС.
  ....
  Затова моя съвет към привържениците на ГЕРБ/ДПС е "Гледайте да се скатавате и бъдете мъдри - понякога е по-добре да подадеш оставка , отколкото да висиш по дърветата " :))
  • По
   Порчо
   9 -1
   17:45, 22 мар 2020
   Че защо да ги чакаме два месеца?
  • Ми, пробвайте се бе, смелчаци! Да видим колко ще се съберете!
 • 9
  Да
  Дамян
  3 -2
  17:58, 22 мар 2020
  Тези, като ги чета , се готвят с кръв да вземат властта.Да не забравят и медицинската сестра с калашника.Здраво огладняха, пък и мандрите затворени.
  • Ап
   Априлско Въстание 2
   2 -1
   18:21, 22 мар 2020
   Първата в Света Анти-Феодална Революция :))
  • Ра
   Радка Накева
   0 0
   23:21, 22 мар 2020
   От глад вият на умряло комунягите и използват всеки повод да ръсят простотии. Но народа не е забравил фалитите,кражбите и лъжите големи доходи от празно портмоне. Трябва да се забранят всички партии в БГ. Но сега ,при това положение не му прави чест на тоя мунчо да си прави пиар.
 • 10
  За съжаление управляващите използват ситуацията и страха на хората, за да ни отнемат всяка свобода. Прокарват репресивни мерки, които дори не било предвидено да отпаднат след "извънредното положение"... Примери много, няма да ми стигне час да ги изброя. Основният пример е, че не поемат своята част от кризата, а се опитват да я прехвърлят изцяло на гърба на хората и фирмите.
  Но пък със сигурност ще довършат обществото. Дето не знам дали го има още - ако го имаше, просто нямаше да могат да си позволят да сторят това. Със или без вируси.
 • 11
  Ис
  Истина
  0 -2
  21:31, 22 мар 2020
  Най-слабият президент!
 • 12
  Во
  военен
  0 0
  13:00, 23 мар 2020
  Значи за пожари, наводнения и снегонавявания може да се ползва армията, но за пандемия трябва да го питат него пРезидента. Пълен чугун излезнал от романа "Как се каляваше стоманата".

Още новини

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини