Президентът върна закона за извънредното положение, остро разкритикува "мерките за помощ" на най-уязвимите

Президентът Румен Радев наложи частично вето и върна обратно в парламента приетия в петък-20 март закон за извънредното положение.

По думите на държания глава кризата изисква обединение, а кредитът на доверие за правителството трябва да се използва рационално. Той изтъкна, че проблем е липсата на кадри и оборудване в здравната система, а дефицитът в организацията се компенсира с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението сред хората и работата на медиците и хора в жизненоважни сфери на производство.

Държавният глава допълва, че промените в закона приет в петък, ограничават свободата на словото.

Няма дефиниции за невярна информация, но се предвижа да се глобяват с жестоки глоби, като медиите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условия на динамична промяна на разбирането за пандемия. „Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие.“, каза още Радев и допълни, че още по-важно е, че според приетия закон ограничението остава и след изтичане на извънредното положение. В момента в света и България текат две кризи-здравна, предизвикана от пандемията с корона вирус и втората икономическа и социална, а според Радев икономическата за сега се пренебрегва, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване, а хората имат нужда от подкрепа, не от заплахи, каза президентът и разкритикува предприетите мерки за дребните и средни предприемачи. Другите държави го правят, а българинът има още по-големи нужди заради ниския икономически статус.

„Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, следва правителството да преразгледа политиката си спрямо най-пострадалите и засегнатите. Спекулата с най-необходимото-дезинфектантите и лични предпазни средства рушат доверието, но мерките не трябва да бъдат блокиране на стопански действия, да възпрепятстват намаление на цени на тока и сезонни стоки, каза още Радев в изявлението си днес. Той заяви, че подкрепя участието на въоръжените сили в борбата с пандемията, но не и да се вменяват функции за злоупотреба със сила.

Президентът разкритикува и предложените мерки в закона, които нямат връзка с борбата с корона вируса, а всяват страх, като тоталната блокада поражда повече проблеми, от колкото решаването им. Той акцентира върху отговорността на всеки гражданин за ограничаване на контактите, предпазните средства, личната солидарност, опазване на възрастните хора и изрази надежда Народното събрание да вземе под внимание препоръките и критиките, а правителството да побърза с адекватни и конкретни мерки за най- слабите и засегнатите.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Бе
  бей бостан
  17 -38
  12:53, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Хо
   Ходжата на ГРОБ?ДПС
   4 -4
   17:03, 22 мар 2020
   Шефа е от "старата школа" - затова ще си отиде като Чаушеску
 • 2
  Чо
  Чоко
  13 -24
  13:14, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 3
  ..
  .....
  14 -28
  13:38, 22 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • То
   Тома Биков
   9 -17
   13:44, 22 мар 2020
   Браво, заработи още 20 лева! Виж коментара
  • 19
   1918 Година
   0 -2
   17:07, 22 мар 2020
   Тъпите Мутрета май не сте чели чели за Войнишките Бунтове
   .....
   и Демонстрациите на Вдовици с тенджери в ръце
 • 4
  По
  Порчо
  33 -9
  13:40, 22 мар 2020
  На вас калинките, държавните и общинските чиновници и друга гербераска паплач допълнително ли ви плащат да плюете по Президент Радев? Не ви ли стигат авантите от обществени поръчки, рушветите и нереално високи заплати, за които не си мърдате пръста?
  • То
   То
   4 -22
   14:47, 22 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 5
  Ех
  ехаа
  27 -7
  13:42, 22 мар 2020
  гербавите веднага гракнаха...истината боли май?
  • Ра
   Радка Накева
   0 0
   23:14, 22 мар 2020
   Тук не иде реч за Гербери,а за това,че тоя вашия президент в пандемия пак прави пиар. Популист е Радев!
 • 6
  Ла
  Лалала
  17 -5
  15:08, 22 мар 2020
  Това , което не разбирате е , че нашият президент мисли на нещата от хуманна гледна точка на първо място. Държавата ни е демократична, тоест тя трябва да работи в полза на обществото, а не обратното! Жалко е , че не усещате и че не вниквате в нещата и информацията , която ви се предоставя. Гордо пишете , че е комунист и прочие , но въобще не осъзнавате, че повечето от Вас са си с комунистическо мислене и до днес, да снимате кой къде е излезнал и влезнал и кой е навън и да го покажете публично. Ей това е комунист, не човек , който се опитва да помогне на обществото , чрез действията си.
 • 7
  Са
  Сатър за Мутрите
  6 -1
  17:05, 22 мар 2020
  Чорбаджите - Мутри и Бейове не са Капиталисти , а Феодали.
  ....
  Така че в България има Феодализъм
 • 8
  Ап
  Априлско Въстание 2
  8 -3
  17:20, 22 мар 2020
  Като останат
  20 000 Хасковлии (2-3 милиона в страната)
  на заплата 200-300 лева на месец за 2 месеца , при тия цени
  ....
  И по дърветата ще има обесени Мутри и Бейове от ГРОБ/ДПС.
  ....
  Затова моя съвет към привържениците на ГЕРБ/ДПС е "Гледайте да се скатавате и бъдете мъдри - понякога е по-добре да подадеш оставка , отколкото да висиш по дърветата " :))
  • По
   Порчо
   9 -1
   17:45, 22 мар 2020
   Че защо да ги чакаме два месеца?
  • Ми, пробвайте се бе, смелчаци! Да видим колко ще се съберете!
 • 9
  Да
  Дамян
  3 -2
  17:58, 22 мар 2020
  Тези, като ги чета , се готвят с кръв да вземат властта.Да не забравят и медицинската сестра с калашника.Здраво огладняха, пък и мандрите затворени.
  • Ап
   Априлско Въстание 2
   2 -1
   18:21, 22 мар 2020
   Първата в Света Анти-Феодална Революция :))
  • Ра
   Радка Накева
   0 0
   23:21, 22 мар 2020
   От глад вият на умряло комунягите и използват всеки повод да ръсят простотии. Но народа не е забравил фалитите,кражбите и лъжите големи доходи от празно портмоне. Трябва да се забранят всички партии в БГ. Но сега ,при това положение не му прави чест на тоя мунчо да си прави пиар.
 • 10
  За съжаление управляващите използват ситуацията и страха на хората, за да ни отнемат всяка свобода. Прокарват репресивни мерки, които дори не било предвидено да отпаднат след "извънредното положение"... Примери много, няма да ми стигне час да ги изброя. Основният пример е, че не поемат своята част от кризата, а се опитват да я прехвърлят изцяло на гърба на хората и фирмите.
  Но пък със сигурност ще довършат обществото. Дето не знам дали го има още - ако го имаше, просто нямаше да могат да си позволят да сторят това. Със или без вируси.
 • 11
  Ис
  Истина
  0 -2
  21:31, 22 мар 2020
  Най-слабият президент!
 • 12
  Во
  военен
  0 0
  13:00, 23 мар 2020
  Значи за пожари, наводнения и снегонавявания може да се ползва армията, но за пандемия трябва да го питат него пРезидента. Пълен чугун излезнал от романа "Как се каляваше стоманата".

Още новини

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини