7 °C

БЧК Смолян ще помага на хора в стрес заради пандемията от covid-19, но не раздава хранителни помощи. Засега!

Телефон на който към момента БЧК Смолян събира информация за нуждите на населението 0301 6 32 97

Наблюденията от последните седмици, особено след въвеждането на извънредното положение в страната на 13 март, сочи, че все повече хора изпадат в паника, стресът нараства не само заради страх от заразата с КОВИД-19, а и заради загуба на доходи, работа, започва да влияе и социалната изолация, както и неизвестността и несигурността. Вече се наблюдава все по-голяма нужда от комуникация, възрастните хора често звънят на телефон на общината и дежурния не просто да искат храна или лекарства, а да разкажат на някой как се чувстват и да не са самотни, научи СмолянБГвести.

БЧК Смолян подготвя алгоритъм за работа в тази ситуация, като ще бъде отворен телефон, на който психолози ще успокояват хората. Какво прави в момента структурата в Смолян с другите видове помощи, обясни ръководителят на местната структура Мария Делева, която е член и на областния щаб за борба с коронавируса и е предложила на Щаба да се отвори телефон, на който хората да звънят при нужда.

„До четвъртък- 26 март ще се изясни от какво основно имат нужда. Наблюденията до дук сочат, че когато видят БЧК, хората го свързват с помощи в материална форма, основно храни. Такива вероятно ще има в бъдеще, но макар и чрез БЧК, ще се дават от други организации, институции, фондове или инструменти за подпомагане.“, обясни Делева.

„На телефона обявен в БЧК -Смолян може да се обадите и да кажете от какво се нуждаете, защото към момента все още се изясняват нуждите на хората, събира се информация, след като се обработи ще се направи алгоритъм за работа с различните групи хора и техните нужди.“, обясни ръководителят на структурата и не скри, че от ромската общност вече са използвали телефона, за да искат хранителни помощи.

„Ако се свържете с телефона на БЧК в Смолян може да получите хранителен пакет само, ако сте крайно нуждаещ се, при това еднократно и по преценка на експертите в организацията на БЧК. Тези пакети обаче са ограничени -10 бройки месечно, постъпват в БЧК в следствие на договор на организацията и магазин "Била" и се събират в самия магазин като дарения от клиентите. Всеки от 10-те пакета съдържа по един брой основни хранителни продукти и са инструмент за оцеляване, не за преживяване.

По думите на Делева до края на седмицата събраната информация ще се обработи, ще се подаде в областния щаб и онези дейности, от които хората в общините имат нужда, но съответните общини не могат да поемат, ще се покрие от БЧК, която на територията на областта има общо около 420 доброволци. Прогнозата на специалистите е, че много скоро ще има два варианта на изолирани -тези, които имат средства, но не могат да излязат и втора група, които нямат нито пари, нито възможност да напуснат дома си.

„Най-вероятно ще нарасне броят на хората, които ще имат нужда от помощ от хранителни продукти, тогава ще се включат вероятно държавни инструменти, дарители, други източници, но за сега БЧК няма такъв ресурс.“ Делева обясни, че структурата на БЧК в Смолян е осъществявала социален патронаж до преди 6 години, но от тогава общината е взела тази услуга и сега я изпълнява. „Това е комплексна услуга и всяка община изпълнява определен обем от компонентите й-медицинска, социална, доставка храни, купуване и доставка на лекарства, попълване на документи, както и психологическа помощ.

Всеки обаче започва да се напряга в ситуация на изолация, а освен карантината нараства страха за доходите, работа и здраве, увеличава се бързо броят на уязвимите, които имат нужда от психологическа помощ.

„По тази причина БЧК Смолян са подготвени трима психолози, на територията на цялата област са около 7 души, които ще могат да подкрепят изпадналите в нужда по телефон.“, каза Делева и обобщи, че тепърва се изготвя алгоритъм какво точно да се казва на хората според нуждите им-застрашени базови нужди -храна за  физически оцеляване, нужда от помощ отвън, за да се пазаруват храни и лекарства, или здравна и психологическа помощ.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини