БЧК Смолян ще помага на хора в стрес заради пандемията от covid-19, но не раздава хранителни помощи. Засега!

Телефон на който към момента БЧК Смолян събира информация за нуждите на населението 0301 6 32 97

Наблюденията от последните седмици, особено след въвеждането на извънредното положение в страната на 13 март, сочи, че все повече хора изпадат в паника, стресът нараства не само заради страх от заразата с КОВИД-19, а и заради загуба на доходи, работа, започва да влияе и социалната изолация, както и неизвестността и несигурността. Вече се наблюдава все по-голяма нужда от комуникация, възрастните хора често звънят на телефон на общината и дежурния не просто да искат храна или лекарства, а да разкажат на някой как се чувстват и да не са самотни, научи СмолянБГвести.

БЧК Смолян подготвя алгоритъм за работа в тази ситуация, като ще бъде отворен телефон, на който психолози ще успокояват хората. Какво прави в момента структурата в Смолян с другите видове помощи, обясни ръководителят на местната структура Мария Делева, която е член и на областния щаб за борба с коронавируса и е предложила на Щаба да се отвори телефон, на който хората да звънят при нужда.

„До четвъртък- 26 март ще се изясни от какво основно имат нужда. Наблюденията до дук сочат, че когато видят БЧК, хората го свързват с помощи в материална форма, основно храни. Такива вероятно ще има в бъдеще, но макар и чрез БЧК, ще се дават от други организации, институции, фондове или инструменти за подпомагане.“, обясни Делева.

„На телефона обявен в БЧК -Смолян може да се обадите и да кажете от какво се нуждаете, защото към момента все още се изясняват нуждите на хората, събира се информация, след като се обработи ще се направи алгоритъм за работа с различните групи хора и техните нужди.“, обясни ръководителят на структурата и не скри, че от ромската общност вече са използвали телефона, за да искат хранителни помощи.

„Ако се свържете с телефона на БЧК в Смолян може да получите хранителен пакет само, ако сте крайно нуждаещ се, при това еднократно и по преценка на експертите в организацията на БЧК. Тези пакети обаче са ограничени -10 бройки месечно, постъпват в БЧК в следствие на договор на организацията и магазин "Била" и се събират в самия магазин като дарения от клиентите. Всеки от 10-те пакета съдържа по един брой основни хранителни продукти и са инструмент за оцеляване, не за преживяване.

По думите на Делева до края на седмицата събраната информация ще се обработи, ще се подаде в областния щаб и онези дейности, от които хората в общините имат нужда, но съответните общини не могат да поемат, ще се покрие от БЧК, която на територията на областта има общо около 420 доброволци. Прогнозата на специалистите е, че много скоро ще има два варианта на изолирани -тези, които имат средства, но не могат да излязат и втора група, които нямат нито пари, нито възможност да напуснат дома си.

„Най-вероятно ще нарасне броят на хората, които ще имат нужда от помощ от хранителни продукти, тогава ще се включат вероятно държавни инструменти, дарители, други източници, но за сега БЧК няма такъв ресурс.“ Делева обясни, че структурата на БЧК в Смолян е осъществявала социален патронаж до преди 6 години, но от тогава общината е взела тази услуга и сега я изпълнява. „Това е комплексна услуга и всяка община изпълнява определен обем от компонентите й-медицинска, социална, доставка храни, купуване и доставка на лекарства, попълване на документи, както и психологическа помощ.

Всеки обаче започва да се напряга в ситуация на изолация, а освен карантината нараства страха за доходите, работа и здраве, увеличава се бързо броят на уязвимите, които имат нужда от психологическа помощ.

„По тази причина БЧК Смолян са подготвени трима психолози, на територията на цялата област са около 7 души, които ще могат да подкрепят изпадналите в нужда по телефон.“, каза Делева и обобщи, че тепърва се изготвя алгоритъм какво точно да се казва на хората според нуждите им-застрашени базови нужди -храна за  физически оцеляване, нужда от помощ отвън, за да се пазаруват храни и лекарства, или здравна и психологическа помощ.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини