В Мадан искат да закупят апаратура за коронавирус от дарението на Чападжиев. В цялата област само Смолянската болница с интезивни легла.

Многопрофилната болница в Мадан може да отдели четири стаи, в които да се изолират за болни от корона вирус, съобщи за СмолянБГвести директорът на лечебното заведение д-р Стефан Хаджиев.

Нашата болница няма инфекциозно и интензивно отделения. Имаме интензивни легла, за болните във вътрешно и в хирургия. За да разкрием едно такова интензивно отделение ние трябва да имаме апаратура, респиратори и др.Персонал трябва да имаме, а ние го нямаме“, допълни още Хаджиев.

В болницата има два респиратора. Искат да закупят още два апарата и да оборудват изцяло две реанимационни легла. Лошата новина, е че фирмите можели да доставят апаратурата най-рано през август месец.Болницата има остър недостиг на лични предпазни средства.

Имаме 20,30 облекла и аз съм ги взел колкото при съмнителен случай да имаме възможност да реагираме,“обясни още д-р Хаджиев. Подали обаче заявка за 3 хил броя предпазни облекла за многократна употреба и 10 хиляди за еднократна. От болницата обмислят със средства от дарението, което получиха преди време от милионера Шефкет Чападжиев да закупят апаратура, с която да имат готовност за лечение на болни от коронавирус. За това обаче им трябва разрешението на Чападжиев, който дари на болницата 1млн. долара.

Както по-рано СмолянБГвести писа всички общински болници в това число в Златоград и Девин трябва да обособят стаи за прием на болни от коронавирус. И в двете лечебни заведения вече реорганизират базите си. В тях обаче нямат нито распиратори, нито специалисти. За това могат да приемат по-леките случаи. В цялата област съгласно заповед на здравният министър Ананиев са определени общо 177 легла за лечение на COVID-19. Само девет от тях са снабдени с респиратори. Всичките са в Смолянската болнца в ОАИЛ. В същото време инфкциозното отделение в Смолянската болница разполага само с двама лекари-инфекционисти.

Няма драма, за сега те се справят. Отделението не е натоварено. Двете лекарки успяват да си отпочинат, да работят в ритъм, заяви д-р Даниела Дариткова. Преди време на брифинг от Областният съвет по сигурност пък обявиха, че реанимационните легла снабдени с распиратори в Смолянската болница са 10. Директорът на МБАЛ „Братан Шукеров“ д-р Марин Даракчиев бе категоричен, че болницата има достатъчно распиратори. По-големи болници, с повече пациенти имали по-малко от смолянската болница. Родопчани се надяват, да не се стигне до там броя на болните да бъде по-висок от този на апаратурата и медиците , с които разполага областта.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини