Отец Димитър Михайлов: И аз получих съобщението за появата на Богородица пред монасите на Атон. В беда повече хора се уповават на вярата.

"Короновирусът е пратен от Бог, за да се замислим как да продължим да живеем. Имитирахме добро."

Снощи десетки християни в Смолянско помазаха вратите се и сложиха кръстове на праговете си. СмолянБГвести попадна на множество постове в социалната мрежа, в които вярващите се питат един друг с какво точно да помажат и дали това е в разрез с християнските канони. Поводът за това е съобщение, което бързо се разпространяваше в социалните мрежи. В него се казва, че при вечерното бдение на монасите в Света Гора се явила Богородица и заръчала християните да помажат вратите си и да сложат кръст, за да ги пази.

„И аз получих това съобщение на месинджър. Изпратил ми го е свещеник от друг район, каза за СмолянБГвести отец Димитър Михайлов. Смолянският свещеник е категоричен, че такова официално послание от църквата няма.

„Но в това време на беда, хората търсят успокоение. Искат да се случи чудо. И когато нещо, което не струва пари, много усилия и време, те го правят. Няма лошо да помажеш вратата с елей или олио. Няма лошо да сложиш кръст на прага си. Още повече, че хората го направиха, защото са чели и църковните книги. В тях има такава история от 313 година. На Св. Константин Велики, преди да се покръсти, в съня му се явява Богородица и му казва, че кръстът ще го пази и води в битка. Той го изрисува даже по шлемовете на войниците и знамената. Воден от кръста, той побеждава в битките. Така че, това е познато на християните. Съобщението не е в разрез с църковните канони, не е суеверие. Но всъщност, вярата в Бог ни пази“, обясни още свещеника.

По думите му стана ясно, че заради страх от коронавируса малко смолянчани влизат в църквите. Свещениците не са спрели работа и правят редовните богослужения.

„Обаждат ми се постоянно хора да питат сега, като са забранени събираниия и трапези, какво точно да правят за 20, 40 дни за починали близки. Уплашени са хората. А страхът е страшно нещо. Не бива да се страхуваме. Забелязвам, че сега, когато сме в беда, вярата на хората става по-силна. Когато са спокойни, когато са здрави и няма пряка опасност, народът е друг. Сега, при опасността от болест, се връщат към вярата. Винаги е било така в историята. Ето, малко идват в църквата, защото се боят да не разболеят свой близък. Пазят съвестта си чиста, иначе как се преглъща, че ти си виновен твой най-близък човек да се разболее?!

За това е хубаво смолянчании да спазват мерките наложени в държавата, да бъдат дисциплинирани и да не изпадат в паника. Вярата ще ни спаси. За мен е приятно да виждам, като човек, че българският народ, който е смятан за по-разпуснат, всъщност показа голяма дисциплина. Спазват правилата, по-голямата част. Ето, виждам, улиците в Смолян са пусти. “

Отец Димитър вярва, че коронавирусът е пратен с промисъл.

„Бог ни изпрати тази болест, за да се замислим как да живеем от тук насетне. Ние, хората като цяло, загубихме равновесието и връзката си с природата, с Бог. Замърсяваме и унищожаваме всичко. Отдалечихме се един от друг, от семейството. Имитирахме добро. След изпитанието, дано спрем хората и държавите да си съперничим по между си, да злорадстваме. Да започнем да се усмихваме един друг и да се подкрепяме. А, виждате, че когато има беда това се случва. Колко много доброволци се появиха веднага. И аз, въпреки възрастта ми, бих се писал веднага доброволец, но се грижа за болната ми съпруга. Децата ни са в София и работят. “

Отецът призова смолянчани „в тези трудни времена да си помагаме един друг, да не сочим болните с пръст, да не се страхуваме и да се уповаваме на вярата. “

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини