Отец Димитър Михайлов: И аз получих съобщението за появата на Богородица пред монасите на Атон. В беда повече хора се уповават на вярата.

"Короновирусът е пратен от Бог, за да се замислим как да продължим да живеем. Имитирахме добро."

Снощи десетки християни в Смолянско помазаха вратите се и сложиха кръстове на праговете си. СмолянБГвести попадна на множество постове в социалната мрежа, в които вярващите се питат един друг с какво точно да помажат и дали това е в разрез с християнските канони. Поводът за това е съобщение, което бързо се разпространяваше в социалните мрежи. В него се казва, че при вечерното бдение на монасите в Света Гора се явила Богородица и заръчала християните да помажат вратите си и да сложат кръст, за да ги пази.

„И аз получих това съобщение на месинджър. Изпратил ми го е свещеник от друг район, каза за СмолянБГвести отец Димитър Михайлов. Смолянският свещеник е категоричен, че такова официално послание от църквата няма.

„Но в това време на беда, хората търсят успокоение. Искат да се случи чудо. И когато нещо, което не струва пари, много усилия и време, те го правят. Няма лошо да помажеш вратата с елей или олио. Няма лошо да сложиш кръст на прага си. Още повече, че хората го направиха, защото са чели и църковните книги. В тях има такава история от 313 година. На Св. Константин Велики, преди да се покръсти, в съня му се явява Богородица и му казва, че кръстът ще го пази и води в битка. Той го изрисува даже по шлемовете на войниците и знамената. Воден от кръста, той побеждава в битките. Така че, това е познато на християните. Съобщението не е в разрез с църковните канони, не е суеверие. Но всъщност, вярата в Бог ни пази“, обясни още свещеника.

По думите му стана ясно, че заради страх от коронавируса малко смолянчани влизат в църквите. Свещениците не са спрели работа и правят редовните богослужения.

„Обаждат ми се постоянно хора да питат сега, като са забранени събираниия и трапези, какво точно да правят за 20, 40 дни за починали близки. Уплашени са хората. А страхът е страшно нещо. Не бива да се страхуваме. Забелязвам, че сега, когато сме в беда, вярата на хората става по-силна. Когато са спокойни, когато са здрави и няма пряка опасност, народът е друг. Сега, при опасността от болест, се връщат към вярата. Винаги е било така в историята. Ето, малко идват в църквата, защото се боят да не разболеят свой близък. Пазят съвестта си чиста, иначе как се преглъща, че ти си виновен твой най-близък човек да се разболее?!

За това е хубаво смолянчании да спазват мерките наложени в държавата, да бъдат дисциплинирани и да не изпадат в паника. Вярата ще ни спаси. За мен е приятно да виждам, като човек, че българският народ, който е смятан за по-разпуснат, всъщност показа голяма дисциплина. Спазват правилата, по-голямата част. Ето, виждам, улиците в Смолян са пусти. “

Отец Димитър вярва, че коронавирусът е пратен с промисъл.

„Бог ни изпрати тази болест, за да се замислим как да живеем от тук насетне. Ние, хората като цяло, загубихме равновесието и връзката си с природата, с Бог. Замърсяваме и унищожаваме всичко. Отдалечихме се един от друг, от семейството. Имитирахме добро. След изпитанието, дано спрем хората и държавите да си съперничим по между си, да злорадстваме. Да започнем да се усмихваме един друг и да се подкрепяме. А, виждате, че когато има беда това се случва. Колко много доброволци се появиха веднага. И аз, въпреки възрастта ми, бих се писал веднага доброволец, но се грижа за болната ми съпруга. Децата ни са в София и работят. “

Отецът призова смолянчани „в тези трудни времена да си помагаме един друг, да не сочим болните с пръст, да не се страхуваме и да се уповаваме на вярата. “

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини