Близо 80% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск

63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати от кризата заради коронавируса и извънредното положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 27 март.

78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения, сочат събраните данни.

От КНСБ посочват, че най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, производство на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, Бургас и областта, Русе и Габрово.

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори, посочват от КНСБ и напомня, че една от компаниите - "Язаки", която има заводи в Димитровград, Сливен и Ямбол, не е успяла дори да изпълни задължителните изисквания за безопасни условия на труд на работниците, а това доведе до протести от тяхна страна.

По данни на Конфедерацията заводите в Димитровград и Сливен спират да работят, а в Ямбол продължава дейност при понижен капацитет. В Сливен 400 работници са в платен отпуск, в завода в Димитровград пък са засегнати 2500 служители.

Най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в обастите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора.

Драстичното увеличение се дължи и на факта, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни.

Наблюденията в страната показват, че много хора предпочитат сами да ползват платения си отпуск сега, защото подозират, че лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.

От КНСБ представят и справка за засегнатите работници по градове:

Карнобат, Бургаска област - "СЕ Борднетце - България ЕООД", където работят 2600 души, разпуснати са всички, които имат право на платен отпуск.

Люляково, Бургаска област - "Нурсан Отомотив" ЕООД, където работят 1047 работници и всеки, който има право на отпуск, е разпуснат.

Димитровград - "Язаки България ЕООД", където работят 2500 души, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност.

Сливен - "Язаки България" ЕООД, 400 работници в платен отпуск

Пазарджик - "Костал България Аутомотив ЕООД", където работят 2000 души и всички са в платен отпуск.

Перник - "Стомана Индъстри" АД), където работят 1175 работници, съкратени от тях до този момент са 301 души.

Враца - "СЕ Борднетце - България ЕООД-клон Враца", където работят 1300 работници и 1200 са в платен отпуск.

Варна - в Градския транспорт работят 1000 души, като 120 шофьори и 37 кондуктури са в платен отпуск.

Търговище - "Мебел Стил" ООД, където работят 650 души и са в двуседмичен неплатен отпуск.

Стара Загора - "Средна гора" АД, там работят 460 работници, като почти всички са в платен отпуск и ако положението продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ас
  Аспарух
  1 0
  16:08, 2 апр 2020
  А така гнусните мангустери нали протестираха сега да ми ядат .ура вкъщи сган долна
 • 2
  К.
  К. О.
  0 0
  17:06, 2 апр 2020
  Ами като им се досвидя, да купят маски и ракавици, така е! Спестиха стотинките, загубиха милионите!

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини