След безсмислената карантина поне да тестваме жителите на Банско

Д-р Сергей Иванов,молекулярен биолог с магистърска степен по вирусология от Софийския университет:

Изминаха две седмици, през които жителите, работниците и гостите на Банско бяха подложени на карантина невиждана в новата история на България. Въпросната репресивна мярка беше наложена след диагностициране на няколко случая на носители на SARS-CoV-2 в града. Две седмици по-късно е време да обобщим уроците от ситуацията:

• За периода на карантината в Банско няма нови случаи на заболели от коронавируса;

• Жителите на курортното градче понесоха стоически изпитанието, без да протестират, като стадо на заколение;

• Гостите на Банско си заминаха с доста противоречиви чувства от България. Особено след грозните сцени на летището в София;

• В останалата част на страната епидемията се развива и очевидно не Банско е източник на заразата;

• Основният извод е очебиен – оперативният щаб сгреши за пореден път в преценката и проведе едно скъпо и безсмислено мероприятие по ограничаване на правата на българските граждани;

• Вземането на грешни решения не е новост за никоя администрация по света. Важно е да се анализират причините, довели до това, да се вземат мерки за недопускане на нови неправилни действия и, не на последно място, отговорните за причинените вреди на 10 000 граждани да понесат отговорност!

Без да разполага с цялата информация, авторът на настоящата публикация не може да разследва събитията. Някои факти обаче са известни. Налагането на карантината на Банско беше решено за часове след политико/прокурорски натиск. Не е известно да има експертно/научно становище от епидемиолог, вирусолог или инфекционист.

От научна гледна точка случаят Банско също е интересен поради следните причини:

• Банско е поредният зимен курорт на Европа, станал място на предаване на заразата. Ниските температури навън и близкият контакт в хотелите и ресторантите създават идеални условия за предаване на респираторни вируси. В бъдеще трябва да се премислят мерките за хигиена в подобни курорти, както и да се подобри драстично медицинският надзор. Вероятно зимните почивки са развъдник и на сезонните грипни епидемии, на които досега не е обръщано подобаващо внимание. Това трябва да се промени още следващия сезон!

• Доказан факт е заразяването на около 10-ина българи и чуждестранни туристи в Банско. Въпреки това постоянното население на града изглежда изненадващо незасегнато. Възможно е това да се дължи на безсимптомно протичане на инфекцията при останалите заразени. Има и друга опция, хората с леко протичане на болестта да не са съобщили на медиците поради страх от изолация. Тази дилема трябва да се изясни, защото е важна.

• Една малко вероятна, но все пак възможна версия е голям процент от жителите на Банско да са изкарали на крак болестта и полученият частичен колективен имунитет, заедно със строгата изолация, са блокирали последващото разпространение на заразата.

Предложение

За изясняване на повдигнатите по-горе въпроси предлагам на правителството/оперативния щаб да проведе масирано тестване за жителите на Банско с приоритет на контактните с туристи граждани. За целта трябва да се използва процедура за доказване на преминала инфекция. Това става с откриване на IgG антитела против коронавируса в кръвната плазма. Знае се, че в България са налични поне 1000 такива набора (наричани у нас бързи), с които в момента се канят да тестват полицаи в болницата на МВР. Предлагам поне 500 от тях да бъдат спешно пренасочени към Банско и да се създаде организация за провеждане на изследването в най-кратки срокове.

Съзнавам, че отговорните за фиаското с карантината в Банско едва ли искат да се връщат към темата и сигурно ще се направят на разсеяни. Тези държавни служители обаче побъркаха жителите и гостите на курорта с прибързаното си решение. След като играха с тях 2 седмици като с опитни мишки, им дължат поне тестване за коронавирус!

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини