200 хиляди бройки месечно висок клас предпазни очила и шлемове ще се произвеждат в "Арексим", Борисов впечатлен от завода в Смолян

  Премиерът Борисов и шефът на оперативния щаб ген. Мутафчииски кацнаха в хеликоптер в Смолян на 3 април, за да разгледат лично новото производство на предпазни средства.

  Преди две седмици е започнало производството на шлемове и очила в завода на „Арексим“ в Смолян по собствен индустриален дизайн разработен за два дни. Днес премиерът Борисов, заедно с шефа на Националния оперативен щаб посетиха базата на едно от най-големите предприятия за индустриална пластмаса и оборудване.

  „След като поръчките намаляха със 70% и разбрахме, че Министерство на икономиката търси производители на предпазни очила, решихме, че можем да го направим.“, каза собственикът на завода Кирил Асенов и допълни, че вече се произведени очила от най-висок клас, с които хората на първа линия в борбата със заразата ще бъдат защитени, а очите са една от най-уязвимите и незащитени части на тялото. 

  Шлемовете са от поликарбонат, като Асенов демонстрира върху себе си как се поставят и уточни, че вече са произведени първите 1000 бройки, които са приготвени за болниците в София. Масовото производство може да започне веднага след сертификацията на продуктите, а капацитетът е по 200 хиляди бройки месечно-очила и шлемове. Борисов призова продуктът на завода в Смолян да бъде сертифициран по-най бързата процедура, за да започне масово производство, като освен за вътрешния пазар, ще се прави и износ за чужбина.

  Премиерът и ген. Мутафчийски обиколиха мащабната производствена база, разгледаха машините в различните производства, а премиерът каза на работниците: "Дошъл съм тука само, за да ви кажа голямо благодаря!." Кирил Асенов показа новите идеи в производството и каза, че очаква евентуални препоръки от началника на щаба ген. Мутафчийски, който високо оцени предпазните очила. Обясни, че те не се запотяват- въпреки смяната на няколко атмосферни температури, удобни са за носене и ще заедно с шлема ще дават двойна защита. 

  Борисов изрази съжаление, че държавният глава Румен Радев е изразил мнение, че извънредното положение не е нужно, а положението е лошо. Той скастри журналистите, че не са задавали въпроси на Радев, докато той самият обикалял от сутринта, за да говори на живо и допълни, че според него това е цензура, а после се ядоса на медиите, че не спазвали достатъчна дастанция, както перпоръчвали от Щаба.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини