Увеличават се безработните в Смолян, най-много освободени от сферата на туризма

С над 11 процента са се увеличили безработните само за месец, сочат данните на Бюрото по труда в Смолян. Дирекцията обслужва общините Смолян, Чепеларе, Рудозем и Баните. Общо 2312 са регистрираните безработни към 27 март, спрямо 27 февруари броят им е нарастнал с 242-ма или с 11,7 процента. Най-много са новорегистрираните безработни след началото на кризата с КОВИД-19. Само в периода 16-27 март в Бюрото по труда-Смолян са се регистрирали 252-ма безработни, като в това число влизат и хората завърнали се от чужбина. В същото време работа са започнали едва 44-ма. От регистрираните в периода 16-27 март безработни най-голям дял са били заети в икономическа дейност хотелиерство и ресторантьорство - 27.9 %, следват секторите търговия, ремонт на автомобили - 13.7%, преработваща промишленост - 7.6% и строителство - 6 %.
Сравнявайки същия период на миналата година цифрите са красноречиви. В периода 16-27 март 2019 г., са се регистрирали 71 безработни, а работа на първичен пазар са започнали 67 души.
Агенцията по заетостта вече обяви и пълния набор от документи, които трябва да представят работодателите, които искат да се възползват от мярката 60/40, за да не съкращават работници. Кандидатстването ще става през Бюрото по труда.
От 1 април т.г. Бюрото по труда-Смолян има нов директор. Това е общинският съветник от Българския земеделски съюз Костадин Василев.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини