ЕК отложи за близкото бъдеще предложенията си за излизане от карантината

Европейската комисия реши днес да отложи за близкото бъдеще приемането и представянето на препоръки за излизане от карантината, наложена в ЕС заради епидемията от Ковид-19. Говорител на ЕК посочи, че комисията отчита, че различните държави от Общността са в различен етап от борбата с разпространението на заболяването.

В никакъв случай не даваме знак, че е време за премахване на ограниченията. Искаме препоръките да играят положителна роля. Ще дойде време и за поуки, но днес сме насред епидемията, добави говорителят. Той уточни, че целта на комисията е да въведе съгласуваност при отделните национални решения за излизане от карантината. По неговите думи е важно държавите предварително да съобщават намеренията си в тази посока.

Говорителят добави, че е необходимо мерките в защита на общественото здраве да бъдат съобразявани с работата на единния пазар. Държавите са в правото си да предприемат мерки по своя преценка, допълни той. По неговите думи при първоначалното въвеждане на ограниченията са били създадени затруднения за движението на стоки и хора, както и за снабдяването на производството.

Комисията вчера изрази готовност да приеме днес насоки за прекратяване на карантината в ЕС. Днес говорителят потвърди, че това намерение се отлага заради реакцията на някои европейски столици. ЕК предупреди, че ще следи за мерките, предприемани на национално равнище в обстановката на извънредно положение. Комисията настоява тези мерки да се вписват в конституционните рамки и да отговарят на европейските и международните изисквания за основните права.

Според ЕК досега в повечето случаи въведените мерки са ясно ограничени във времето. Комисията съобщи, че ще следи въпроса с върховенството на закона и как мерките се отразяват на демократичния дебат и честните и свободните избори. ЕК уточни, че това наблюдение ще се запази, докато ограниченията заради епидемията са в сила.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини