Според РЗИ Смолян за 1 месец извънредно положение: От 18 болни от covid19 петима са без симптоми

В обобщена информация от РЗИ Смолян за разпространението на COVID – 19 в Смолянска област става ясно, че от средата на март до 12-ти април т.г. положителните случаи на COVID–19 в Смолянска област са 18.  От тях 8 жени и 10 мъже. Голямата част – 14 са от община Смолян, 2 от град Чепеларе, 1 от град Рудозем и 1 от с. Гьоврен. Най – младият - на 31 г., а най–възрастният - на 85г.

От далите положителен резултат 5 са без симптоми (29,4 %). Останалите 13 са: 10 с пневмония, 2 със стомашно-чревно разстройство, 1 с инфекция на горни дихателни пътища. Лекуваните в инфекциозно отделение на МБАЛ – Смолян са 9. Един пациент, който е в тежко състояние е на интензивно лечение.

Изписаните клинично здрави са 5 и ще се долекуват в домашни условия за 28 дни, наблюдавани от личните лекари.

Епидемиологичните проучвания на позитивните установяват, че при 12 (70%) източника на зараза е предимно след контакт с болен, потвърден за COVID–19. Това са 8 от случаите, трима са във връзка с к.к. Пампорово и един е след завръщане от чужбина.

Общият брой проучени контактни е 135, от които 3-ма са дали положителна проба за вируса, без симптоми на инфекция. Под карантина в момента са 215 лица, завърнали се от чужбина и 33 контактни.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини