ВАС прекрати мандата на кмета на Благоевград Румен Томов

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд-Благовград за прекратяване мандата на кмета на града Румен Томов. 

Причината е, че не е прекратил дейността си като търговец, след като е избран за кмет. Сигнал за това беше подаден от загубилия на последните местни избори Атанас Камбитов от ГЕРБ. 

Тричленен състав на ВАС остави в сила решение по административно дело на Административен съд–Благоевград, съобщиха от пресцентъра на съда.

С решението си Административният съд отмени решение на ОИК – Благоевград, с което беше отхвърлено искане за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

"Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал.1 ЗМСМА, който започва да тече от 4 ноември 2019 година", уточняват от ВАС.

В средата на февруари благоевградчани излязоха на протест, за да защитят Томов. "Подкрепяме го, защото ние искахме промяна и тя се случи. И сега някой иска да подмени вота на благоевградчани. Дори и да се е случил някакъв дребен пропуск, 18-19 хиляди човека са гласували за Румен Томов и смятам, че той трябва да бъде кмет на Благоевград, както сме го избрали", заявиха протестиращите. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини