Недялко Славов: Високият брой- 28 на позитивни с covid-19 в Смолянска област е притеснителен, но има рационално обяснение

Днес Областният оперативен щаб даде брифинг за картината, мерките и анализа на заболеваемостта от covid-19. По думите на областният управител Недялко Славов е направен анализ за причините на не малкия брой заболели от новата вирусна инфекция.

Статистиката към момента сочи, че заразените с Ковид- 19 от областта са 26 души с положителни проби и още двама души, които са с постоянен адрес на територията на областта. Това е семейство от Неделино, настанено в УМБАЛ “Св. Георги“ в Пловдив. Излекувани са 6, починали 2-ма, активни случаи 18 плюс двамата от Неделино. В болница са 9, 7 от тях са в областната болница, а двама са в общинската болница в Мадан. За всеки отделен случай се прави внимателен анализ, проследяване на епидемиологичната картина, точно установяване на контактните лица и търсене на първоизточника на заразата.

Анализът на всички положителни случаи до днес 16 април, сочи различен източник на зараза.“, каза председателят на Областният оперативен щаб Недялко Славов и припомни, че първите два случая, регистрирани на територията на областта, единият беше с първоизточник на заразата Западна Европа, а вторият с първоизточник Пампорово. За някои от случаите има съмнения, че са привнесени от вътрешността на страната, най-вече от София. Пациенти с положителни проби има от 6 от 10-те общини- Смолян, Чепеларе, Девин, Рудозем, Мадан, Неделино. В Смолян са 16, в Чепеларе са 4, в Девин-2, Мадан-2, Рудозем-1 и Неделино -1, плюс случая с двамата съпрузи от Неделино, които са в Пловдив.

„Високият брой положителни проби ме притеснява, но това не е изненада, ако разсъждаваме разумно, а не емоционално.“, каза Славов и допълни, че Смолянска област е рискова заради зимния курорт, концентриращ голям брой хора на едно място, сред тях и чужденци от страни, които са с най-висок ръст на заразени хора. Като друга причина са и данните от карантинираните лица, които сочат, че голям брой хора, работещи в Западна Европа, са се прибрали. Сред факторите, водещи до висок брой заразени са и относително висок дял застаряващо население, както и наличие на граничен пункт, и икономическа структура на областта, предполагаща активни връзки с други региони.

„Фактор е и не дотам стриктното спазване на мерките и лично се убедих в това, след като се разходих в понеделник из Смолян. На кратко разстояние масово се срещаха хора без маски, въпреки че вече беше задължително носенето им. Групи с повече от двама души-без да спазват дистанция и без маски.“, коментира още областният управител.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини