Масов тест на работещите в кардиологично отделение в болницата в Смолян е показал позитивна санитарка, чакат се проби на 6-ма пациенти

288 са хората от област Смолян под карантина, 35 от тях са тези, които са били контактни със заразени с ковид-19, останалите са завърнали се от чужбина

Какво точно се случи в кардиологичното отделение, за да бъде затворено за дезинфекция и да се свързва с разпространение на ковид-19? Това обяснява шефът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева, която на 16 април участва в брифинг пред медиите, даден от областния оперативен щаб. Тя обяви, че две от санитарките в отделението са с положителни проби – едната от края на март, другата при направен вчера масов тест в отделението, също е дала положителен резултат, като към онзи момент е нямала симптоми. Очакват се и резултатите на 6 пациенти, които са били в контакт с нея.

„В края на месец март една от санитарките се разболява, два дни е на домашно лечение, след като се влошава състоянието ѝ е приета в инфекциозно отделение, взета е проба и се оказва положителна. До появата на симптомите тя е ходила на работа и в процес на направените контакти, се оказват положителни още трима души, от които двамата пациенти, които са лежали там и още една санитарка, за която разбрахме вчера /б. а. 15 април/ когато даде положителен резултат. Той е установен след като започна масовото изследване на персонала, както и на контактните и са взети всички мерки, за да се прекъсне предаването на вируса. Тази санитарка е под карантина за 28 дни и ще бъде наблюдавана от личния си лекар. До вчера нямаше никакви оплаквани, когато разбра, че е положителна, каза че я боли гърло. “, обясни д-р Кубатева. Тя  конкретизира, че от двамата пациенти с позитивни проби – единият все още е на лечение в инфекциозно отделение, а другият е жената, която е починала в ОАИЛ.

 „Големият урок от ситуацията, е че носенето на маски и лични предпазни средства е основен фактор за предпазване. Налага се да сме много внимателни, особено в лечебните заведения, да се спазват правилата и противоепидемиологични мерки. ", каза тя и уточни, че при проверките на РЗИ в болницата са  констатирани такива нарушения-медицински персонал е бил маски.

„В момента се очакват резултатите, взети на 15 април, от шестима пациенти в кардиологично отделение, които са били контактни на санитарката, открита при масовото тестване и се чакат резултатите им. Ако резултатите са отрицателни, хората ще бъдат изписани и също посатвени под карантина. ", каза още д-р Кубатева.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини