Шефът на болницата в Смолян показа теста си за коронавирус, бързите тестове сред смолянчани сочат, че 14% от тях са с антитела

Бързите тестове дават интересни резултати, често инфекцията с ковид-19 протича безсимптомно, а според направените до сега 300 бързи теста- 14% от смолянчани са преболедували

Шефът на МБАЛ „Братан Шукеров“ в Смолян д-р Марин Даракчиев категорично отхвърли слуховете, че в здравното заведение има пропуски в противоепидемичните мерки, което е довело до нарастване на броя на заразените. По думите му се откриват много заболели, защото непрекъснато се правят тестове.

По принцип редовно тестваме персонала, до момента са направени 74 PSR теста на хора, които са на първа линия, а от тях положителни са само три-двете санитарки и медицинската сестра, която не е имала кантакт с такива болни. Лекари, няма с положителен PSR тест-това говори, че се работи съгласно изискванията и наредбата за недопускане на вътреболнични инфекции.“ Той самият отрече да е имал положителен тест на covid-19, каквито слухове витаят в публичното пространство, определи ги като спекулация и показа пред медиите документ с отрицателен лабораторен резултат от 21 март т.г., направен след завръщането му от чужбина.

Д-р Даракчиев каза още, че в Диагностично-консултативния център/ДКЦ/ към болницата се тества и с бързи тестове хора от обществото. „Интересни са резултатите, но нямаме много голяма извадка. От около 300 теста излиза, че 14 % в града са се срещали с вируса. Тези тестове не са точни, но дават представа, че виусът циркулира в общността. РЗИ ни контролират, а личните предпазни средства -маски, очила,престилки-се използват според това, кой къде работи.

Д-р Даракчиев обаче подчерта, че има много безсимптомни форми или нетипични клинични прояви. „При нас идват много безсимптомни форми или съвсем различни симптоми-тахикардия, световъртеж , болки в корема, после се оказват носители на короанвирус. От началото на ситуацията сме направили над 200 PSR теста-на персонал и на пациенти. Това е една от причините да имаме такъв висок брой пациенти, защото ги изследваме.“, каза още д-р Даракчиев.


 


Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

 • 1
  @
  @
  2 -2
  20:28, 16 апр 2020
  Ако тези 14% се отнесът към цялата страна ще излезе, че около 900 000 българи са преболедували вирусът. Това означава, че смъртността е нищожна.
  • См
   СмолянБГвести
   0 -2
   08:25, 17 апр 2020
   Става въпрос за 14% от направени 300 бързи теста в Смолян, а не в национален мащаб.А по принцип смъртността от този вирус е спорна-основни теории са-от много висока, до нищожна леталност.
 • 2
  Аз
  Аз
  0 0
  09:15, 22 апр 2020
  Бързи тестове си правят хора, които са прекарали нещо, или са били контактни. Това не означава, че такъв е процента на преболедували в града. Освен това, във всяка лаборатория знаят, че бързите тесове се позитивират за всеки коронавирус, а не само за Ковид19.

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини