Шефът на болницата в Смолян показа теста си за коронавирус, бързите тестове сред смолянчани сочат, че 14% от тях са с антитела

Бързите тестове дават интересни резултати, често инфекцията с ковид-19 протича безсимптомно, а според направените до сега 300 бързи теста- 14% от смолянчани са преболедували

Шефът на МБАЛ „Братан Шукеров“ в Смолян д-р Марин Даракчиев категорично отхвърли слуховете, че в здравното заведение има пропуски в противоепидемичните мерки, което е довело до нарастване на броя на заразените. По думите му се откриват много заболели, защото непрекъснато се правят тестове.

По принцип редовно тестваме персонала, до момента са направени 74 PSR теста на хора, които са на първа линия, а от тях положителни са само три-двете санитарки и медицинската сестра, която не е имала кантакт с такива болни. Лекари, няма с положителен PSR тест-това говори, че се работи съгласно изискванията и наредбата за недопускане на вътреболнични инфекции.“ Той самият отрече да е имал положителен тест на covid-19, каквито слухове витаят в публичното пространство, определи ги като спекулация и показа пред медиите документ с отрицателен лабораторен резултат от 21 март т.г., направен след завръщането му от чужбина.

Д-р Даракчиев каза още, че в Диагностично-консултативния център/ДКЦ/ към болницата се тества и с бързи тестове хора от обществото. „Интересни са резултатите, но нямаме много голяма извадка. От около 300 теста излиза, че 14 % в града са се срещали с вируса. Тези тестове не са точни, но дават представа, че виусът циркулира в общността. РЗИ ни контролират, а личните предпазни средства -маски, очила,престилки-се използват според това, кой къде работи.

Д-р Даракчиев обаче подчерта, че има много безсимптомни форми или нетипични клинични прояви. „При нас идват много безсимптомни форми или съвсем различни симптоми-тахикардия, световъртеж , болки в корема, после се оказват носители на короанвирус. От началото на ситуацията сме направили над 200 PSR теста-на персонал и на пациенти. Това е една от причините да имаме такъв висок брой пациенти, защото ги изследваме.“, каза още д-р Даракчиев.


 


Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    @
    @
    2 -2
    20:28, 16 апр 2020
    Ако тези 14% се отнесът към цялата страна ще излезе, че около 900 000 българи са преболедували вирусът. Това означава, че смъртността е нищожна.
    • См
      СмолянБГвести
      0 -2
      08:25, 17 апр 2020
      Става въпрос за 14% от направени 300 бързи теста в Смолян, а не в национален мащаб.А по принцип смъртността от този вирус е спорна-основни теории са-от много висока, до нищожна леталност.
  • 2
    Аз
    Аз
    0 0
    09:15, 22 апр 2020
    Бързи тестове си правят хора, които са прекарали нещо, или са били контактни. Това не означава, че такъв е процента на преболедували в града. Освен това, във всяка лаборатория знаят, че бързите тесове се позитивират за всеки коронавирус, а не само за Ковид19.

Видеа по темата

Още новини

Последни новини