Лекарят от доболничната помощ в Смолян с covid-19, е инфектиран от пациентка с обрив- една от нетипичните клинични прояви на инфекцията

Данни за емидемиологичната обстановка на територията на Смолян и областта към 21 април, бяха изнесени на брифинг, в който участваха областният управител Недялко Славов, шефът на РЗИ д-р Мими Кубатева и директорът на ОДМВР Смолян ст. Комисар Николай Димов.

До този момент -21 април, случаите за област Смолян са 33, разпределени по общини-Смолян-19, Чепеларе-4, Неделино -5, Рудозем-1, Мадан-2, Девин-2. От тези 33, оздравели са 10, двама са починали, на болнично лечение са 13. В областната болница са 9, в Мадан-2 и в УМБАЛ “Св. Георги“ Пловдив са двама. Осем от пациентите са на домашно лечение. Медицински персонал са 4 души-трима лекари и една медицинска сестра, а от помощния персонал са две санитарки. Последните пет случая са регистрирани в последните дни от 17 април до 21 април.

Това са жена на 84 години от Смолян, която е във връзка с позитивния кожен лекар от доболнична помощ. Първоначално възрастната жена е имала симптоми, сред които и обрив, в тази връзка е потърсила кожен лекар и посещава дерматолога, като при прегледа явно е предадена инфекцията на лекаря. Д-р Кубатева обясни, че целенасочено от дерматолога не е взета веднага проба, за да се избегне фалшив отрицателен резултат.

Материал за PSR е взет през празничните дни, което се оказа удачно, установявайки, че той е заразен от първоизточника- 84-годишната пациентка, коментира шефът на РЗИ.

„Хубавото е, че лекарят няма симптоми, за 28 дни е под домашна карантина. Връзка между тях и случая от Мугла /б.а. 85-годишен мъж, който почина в ОАИЛ на 14 април/ не установена.“, уточни д-р Кубатева и допълни, че най-вероятно заразата на 84-годишната жена е станала в семейството, тъй като близък член пътува, включително и в чужбина, и се предполага, че той е първоизточникът.

„За тях имаше и бързи тестове и са показали, че има антитела, което означава, че са се срещали с инфекцията. Логично е, че след това пробите им с PSR са били отрицателни, защото инфектирането е било преди месец. Потвърждава се ,че връзката със заразата е от член на семейството“.

Останалите лица, съобщени като позитивни и нови случаи от почивните дни, са жена на 60 години и мъж на 66 години от Смолян. Другите двама са от Неделино-семейство, което се прибира от Великобритания, като жената е в областната болница, мъжът е под домашна карантина. „За всеки случай се прави анализ, за да се изясни по-бързо епидемиологичната картина, активно се търсят контактните лица и първоизточника на заразата. При новите случаи се подчертава различен първоизточник-пациентите от Неделино са заразени в Западна Европа. Пробите им показват още при влизането в България показват, че са позитивни с ковид-19.“, коментира председателят на Областния щаб Недялко Славов.

На брифинга днес стана ясно още, че 66-годишната жена, която беше един от първите случаи на заразен човек в Смолян, още е на изкуствено дишане. „Тя влезе в интензивно отделение в началото на месец април, грижим се постоянно за нея, тя е интубирана, на механична вентилация, но състоянието й е без промяна, няма отчетливо подобрение и така е от 21 дни. Точно това е проблема при тези болни, че изискват много дълго лечение. 21 дни тя е на апаратна вентилация. В ОАИЛ има още един пациент, приведен от инфекциозно отделение, но общо взето той не е интубиран, което на този етап е добре.“, обясни директорът на болницата в Смолян д-р Марин Даракчиев.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини