Лекарят от доболничната помощ в Смолян с covid-19, е инфектиран от пациентка с обрив- една от нетипичните клинични прояви на инфекцията

Данни за емидемиологичната обстановка на територията на Смолян и областта към 21 април, бяха изнесени на брифинг, в който участваха областният управител Недялко Славов, шефът на РЗИ д-р Мими Кубатева и директорът на ОДМВР Смолян ст. Комисар Николай Димов.

До този момент -21 април, случаите за област Смолян са 33, разпределени по общини-Смолян-19, Чепеларе-4, Неделино -5, Рудозем-1, Мадан-2, Девин-2. От тези 33, оздравели са 10, двама са починали, на болнично лечение са 13. В областната болница са 9, в Мадан-2 и в УМБАЛ “Св. Георги“ Пловдив са двама. Осем от пациентите са на домашно лечение. Медицински персонал са 4 души-трима лекари и една медицинска сестра, а от помощния персонал са две санитарки. Последните пет случая са регистрирани в последните дни от 17 април до 21 април.

Това са жена на 84 години от Смолян, която е във връзка с позитивния кожен лекар от доболнична помощ. Първоначално възрастната жена е имала симптоми, сред които и обрив, в тази връзка е потърсила кожен лекар и посещава дерматолога, като при прегледа явно е предадена инфекцията на лекаря. Д-р Кубатева обясни, че целенасочено от дерматолога не е взета веднага проба, за да се избегне фалшив отрицателен резултат.

Материал за PSR е взет през празничните дни, което се оказа удачно, установявайки, че той е заразен от първоизточника- 84-годишната пациентка, коментира шефът на РЗИ.

„Хубавото е, че лекарят няма симптоми, за 28 дни е под домашна карантина. Връзка между тях и случая от Мугла /б.а. 85-годишен мъж, който почина в ОАИЛ на 14 април/ не установена.“, уточни д-р Кубатева и допълни, че най-вероятно заразата на 84-годишната жена е станала в семейството, тъй като близък член пътува, включително и в чужбина, и се предполага, че той е първоизточникът.

„За тях имаше и бързи тестове и са показали, че има антитела, което означава, че са се срещали с инфекцията. Логично е, че след това пробите им с PSR са били отрицателни, защото инфектирането е било преди месец. Потвърждава се ,че връзката със заразата е от член на семейството“.

Останалите лица, съобщени като позитивни и нови случаи от почивните дни, са жена на 60 години и мъж на 66 години от Смолян. Другите двама са от Неделино-семейство, което се прибира от Великобритания, като жената е в областната болница, мъжът е под домашна карантина. „За всеки случай се прави анализ, за да се изясни по-бързо епидемиологичната картина, активно се търсят контактните лица и първоизточника на заразата. При новите случаи се подчертава различен първоизточник-пациентите от Неделино са заразени в Западна Европа. Пробите им показват още при влизането в България показват, че са позитивни с ковид-19.“, коментира председателят на Областния щаб Недялко Славов.

На брифинга днес стана ясно още, че 66-годишната жена, която беше един от първите случаи на заразен човек в Смолян, още е на изкуствено дишане. „Тя влезе в интензивно отделение в началото на месец април, грижим се постоянно за нея, тя е интубирана, на механична вентилация, но състоянието й е без промяна, няма отчетливо подобрение и така е от 21 дни. Точно това е проблема при тези болни, че изискват много дълго лечение. 21 дни тя е на апаратна вентилация. В ОАИЛ има още един пациент, приведен от инфекциозно отделение, но общо взето той не е интубиран, което на този етап е добре.“, обясни директорът на болницата в Смолян д-р Марин Даракчиев.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини