Кой беше прав в спора между Бойко Борисов и Club Z дали се връщат българите от чужбина

Имаше един спор между Бойко Борисов и авторът на Club Z Николай Драганов за това завръщат ли се българите от чужбина или не се се завръщат.

От излезлите днес данни за статистиката може да се направи следния извод: И двамата имат известно основание за твърденията си, но зависи как се формулира въпросът.

Ако въпросът се формулира така: "Изравнява ли се броят на напусналите България с броя на заселилите се в България?", Бойко Борисов има основание. През 2019 г. 39 941 души са напуснали България, а 37 929 души са се заселили в България. Разликата от 2 хил. души наистина е малка.

Ако обаче въпросът се зададе така: "Завръщат ли се българите от чужбина" (както всъщност бе формулиран) има значение дали става въпрос за българите от Западна Европа или се включват и изселените по времето на Възродителния процес български граждани и техните деца.

От тези 38 хил. заселили се в България 38,6% са от Турция, 9,1% са от Русия и едва 6.6% са от Германия. Класиране на страните нататък не е дадено, но всяка следваща страна ще е с процент по-нисък от Германия, а ще се включат и Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Албания и Румъния - т.е. казуси свързани повече с получаването на задграничен паспорт, отколкото на реално заселване.

Така че, не, поне що се отнася до 2019 г., времето преди коронавируса, българите не се завръщат масово от Западна Европа.

Изравняването на потоците се дължи на 2 различни феномена: Турция и Русия.

Данните косвено се засичат и от други таблици. Област Кържали и една от двете области в България (другата е София-град), в която има увеличаване на населението. И ако в столицата то е минимално (0,1%) , то в Кърджали е 3,5%.

Ако погледнем механичния прираст, който се формира само от миграцията, без да се смята раждаемостта и смъртността, виждаме, че само 7 области имат положителен прираст: Кърджали (37.9‰), Шумен (6.9‰), Пловдив (3.0‰), Търговище (2.7‰), София (столица) (2.4‰), Бургас (2.1‰) и Варна (0.7‰).

Ако за София и Пловдив може да се предположи, че има и други причини за механичния прираст, ако за Бургас и Варна вероятно част от него се дължи на руски заселници, то очевидно, че при Кърджали, Шумен и Търговище в огромна степен става дума за завръщане на хора с българско гражданство от Турция.

Защо се връщат турците

Масовото завръщане на хора с българско гражданство от Турция е главно поради 2 причини. Първата е, че пенсиите в Турция са по-високи, отколкото в България, но покупателната им способност там рязко намаля в последните 2 г. С други думи - с турска пенсия се живее по-добре в България, отколкото в Турция.

Втората причина е още по-важна и още по-масова. Според турските традиции, бащата е длъжен да осигури самостоятелна къща на сина си, когато се зажени. Заради кризата в Турция обаче това става все по-трудно. Затова мнозина оставят домовете си в Турция на децата си и се връщат по родните си места в България, където за значително по-малка сума могат да постегнат родните си къщи.

Случва се обаче и нещо друго, особено при по-многолюдни семейства. Тъй като да се построи къща в България е по-евтино, отколкото в Турция, много родители строят къщи на децата си в България. Ако минете през Черноочене, ще се изненадате колко много нови блокове са изникнали в последните 2 години. А това в повечето случаи значи раелно връщане не само на възрастните родители, а и на децата им, повечето от които не са родени в България, но решават да живеят в нея.

Руските заселници

Само през миналата година броят им се е увеличил с повече от 3500 души. Те са главно в област Бургас и по-малко в област Варна. Вероятно именно новозаселилите се руснаци в Бургас са причина областта да излезе на втори място по дял на децата след Сливен, който заради голямата си ромаска общност винаги води тази класация.

В последните 5 г. броят на новите руски заселници в България постоянно е над 3000 души годишно. Данните отпреди 2014 г. не са достъпни, но като се има предвид, че този процес тече вече повече от 10 г., може да се твърди с голяма сигурност, че руснаците вече са четвъртата по големина етническа група от нас, надминавайки по брой традиционните еврейска и арменска общности.

Доколко заселниците са истински

НСИ отчита броя на заселилите си според адресните регистрации. Тази статистика сравнително лесно може да се изкривява от хора с българско гражданство. Разбира се, че може постоянният ти адрес да е в България, а голяма част от времето си да прекарваш в Турция. Но от друга страна защо да декларираш адрес в България, ако не ти трябва. Така че тези данни са условни, имат известно отклонение, но не са драстично неверни.

Далеч по-точни са данните за хората от трети страни, които кандидатстват за българско гражданство, без основанието да е български произход - т.е. за руснаците. Там отчетността е много пълна и изкривяванията са минимални.

По-несигурни са данните за хората от Македония, Украйна, Молдова, Албания и Сърбия, които са придобили българско гражданство въз основа на българския си произход. Преди време имаше изискване те да имат адресна регистрация в България и това изкривяваше данните. Сега това изискване го няма, но въпреки това част от тях поддържат адресна регистрация в България, макар че тя не им е нужна.

В тази статистика не са включени бежанците, които само са преминали през България на път за Западна Европа. Броят на тези, които са се установили у нас е пренебрежимо малък.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  4 -2
  19:25, 21 апр 2020
  Кога ще се премахне двойното гражданство? Даахлиите да не гласуват за България без да са стъпвали тук дори за минута и да определят правителствата у нас.

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини