Д-р Кубатева: Положителните резултати от бързите тестове трябва да се насочат от личните лекари за PSR изследване

Всички хора, които имат положителни резултати от бързи тестове, показващи наличие на антитела за прясна инфекция, трябва да се насочат от личните лекари за изследване по метода на PSR.

Това каза днес на брифинг шефът на РЗИ д-р Мими Кубатева и припомни, че според получената в здравната инспекция на 16 април информация, от направените бързи тестове има положителни за антитела. Д-р Кубатева обърна внимание на това, че всички хора, които имат положителни тестове за Igm, /б.а. антитела показващи ранна инфекция/, чрез личните лекари следва да бъдат насочени за изследване чрез PSR. 

“Целта е ранно откриване на заразоносители и предприемане на противоепидемиологични мерки спрямо тях. От всички 280 проби за бърз тест, направени в лабораторията към ДКЦ и МБАЛ Смолян 8 са само с Igm, което означава наистина прясна инфекция. Има и други вариации на инфекцията, но говорим само за този положителен тест-тези хора са преболедували- явно безсимптомно, защото тестовете им са направени в началото на месец април. От тях няма нито един, който да е хоспитализиран в болницата, нито амбулаторно да е правено изследване с PSR, с което да се доказва наличието на вируса-видимо няма активно боледували.“, поясни д-р Кубатева.

В отговор на въпрос, д-р Кубатева каза още, че активни тестове в квартала с ромска общност, би могло да се направи, ако има „активно изразен клъстер на положителни случаи, в момента няма такъв изразен. „Единствено кардиологичното отделение беше нещо такова, към което ние предприехме незабавни мерки- със затваряне на отделението, обработка на персонала и дезинфекция и сега считаме, че няма проблем да работи.

При епидемиологичните проучвания, направени от специалистите на РЗИ Смолян, е установено, че основен източник на зараза е кантактът с лица с положитени тестове. При 8 от случаите с установен източник, става ясно, че те са контактни на положителни лица, 6-ма са се завърнали от чужбина, основно от Англия, петима са се заразили от член на семейството, 4-ма са от кардиологично отделение, трима имат връзка с Пампорово, където са работили.

Към 21 април под карантина са общо 216 лица, от които 47 са контактните на хора с положителните проби на вируса. Според справката на РЗИ Смолян през изминалата седмица са взети и изпратени за PSR-тестове 80 проби, от които 11 са положителни, както и 4-те положителни проби на лица от Неделино, направени като изследване извън областта.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини