Плановите операции в болницата в Смолян ще се гледат "под лупа", не е ясна организацията за детските консултации

Със заповедта на министъра на здравеопазването от 20 април се възобновяват детските и женски консултации, поетапно възстановяване на лечебна и оперативна дейност, като остава забраната за свиждания и трансплантация на органи за всички лечебни заведения. Все още няма никаква яснота как в Смолян ще се организира работата по възстановените дейности  за превенция на детско и женско здраве, стана ясно на брифинг на областиня щаб за борба с коронавирусната инфекция на 21 април.

Така, както е разписано в заповедта, личните лекари ще трябва да направят организация и да се спазят противоепидемичните правила, за да не се допусне възможност да се пренася зараза към малките пациенти. Все още няма обратна информация от общопрактикуващите лекари, вероятно ще има въпроси, които ще се поставят по детайлите. Тепърва обаче ще видим конкретни въпроси на джипитата, какво ги притеснява, има ли пречки за създаване на безопасна работа.“, това каза шефът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева. Тя допълни, че е възможно да бъде изпратено указание от Министерство на здравеопазването, но ако всичко се спазва стриктно според правилата, не би следвало да има притеснения, но не изключи и проблемни ситуации.

Хора сме все пак, всеки би могъл да направи грешка, остава известен процент за притеснение.“, обобщи ситуацията към момента дирекорът на РЗИ Смолян. 

По думите на шефа на болницата д-р Даракчиев, плановите операции ще бъдат преценявани стриктно. „Най-неотложните операции трябва да се възстановят, много стриктно преценяваме какви пациенти се приемат, какви се оперират и всеки със симптоми на коронавирус първо трябва да бъде уточнен, доказан и изолиран.“, каза д-р Даракчиев и допълни, че в заповедта на министъра има много условности за възстановяване на плановата дейност на болниците.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини