Джипита питат: Какво става, ако дете без симптоми се ваксинира?

Възстановени бяха детските и женските консултации, както и задължителните имунизации и плановите операции, като първоначално се приемат най-належащите случаи. Консултациите и ваксините на деца ще се извършват в дните вторник и четвъртък. Тогава личните лекари няма да посрещат други пациенти. Джипитата определиха заповедта като некоректна.

"Ние поддържаме връзка с тях и ги съветваме да идват в определени дни, има регулиран прием. Правим го на 40-45 минути прегледа, за да има възможност пациентката вече да е прегледана и да има време да си тръгне преди да дойде следващата", обясни акушер-гинекологът пред Bulgaria ON AIR.

Джипитата обаче определиха новата наредба за прибързана и некоректна, тъй като през двата дни, през които може да се приемат само деца за имунизации, лекарите с малко или без никакви деца-пациенти в листата, остават с вързани ръце.

"Всяка една практика варира от напълно детски практики до такива с контингент над 18 години. Тези хора не работят и не записват деца. При тях тази заповед два дни ги праща в отпуска. Затова ние предлагаме от този дневен коридор, който се прави да бъде върнат на часови коридор. Всяка практика да има конкретни часове и по преценка на тези часове да не се допускат други в практиката", обясни председателят на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

Според главния здравен инспектор - Ангел Кунчев, лекарите не са задължени да блокират достъпа на други пациенти през тези дни.

Джипитата искат още да се правят тестове за коронавирус, както на самите тях, така и на децата пациенти.

"Може да е в инкубация, може да е безсимптомен носител, както повече деца го преболедуват над 80% без никакви симптоми. Тогава не се знае какво може да се случи, ако бъде ваксинирано заразено дете", заяви Председателят на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари.

Пред кабинетите не трябва да има повече от двама души на разстояние поне метър и половина един от друг. Всички пациенти задължително трябва да носят и предпазни маски.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини