53-годишният мъж от Чепеларе, жертва на коронавирус, бил на риба на язовир Доспат, не посещавал лекар от 8 години

Категорично отхвърляме обвинения и твърдения, че 53-годишният мъж от Чепеларе, не е бил с наличие на covid-19 и съобщението за позитивната му проба е манипулация, както се твърди в родния му град.

Това обявиха днес пред медиите от Областния щаб по отношение на случая, съобщен на 22 април. Човекът е пристигнал на 19 април в спешното на Смолянската болница в много тежко състояние, починал е по време на извършване на рентгенография. Докаран е бил от екип на филиала на спешна медицинска помощ в Доспат, където мъжът е бил на риболов на язовира с приятел.

По време на риболова му прилошало и е извикан екип на "Спешна помощ" от Доспат. Те му правят обдишване с кислород, направена му е и инжекция с урбазон, и той се е почуствал по-добре. По-късно се влошава и в Смолян пристига в тежко състояние, въпреки че му е оказана спешна помощ, каза д-р Кубатева.

Когато е докаран в спешно отделение на смолянската болница, симптоматиката му е била с типични признаци на коронавирус-задух, кашлица и е направен тест. Положителният резултат е получен на 22 април, когато от РЗИ Смолян съобщиха за леталния изход на случая.

Шефът на болницата в Смолян д-р Марин Даракчиев поясни, че все пак лекарите в Спешното са успели да направят снимката на белия дроб и от нея ясно се виждат признаците на типична картина на възпалителен процес, причинен от вируса.

Мъжът е преболедувал от туберколоза преди години, бил е диспансеризиран, но посещавал специалист само три години, след което престанал, а от 2012г. не е посещавал и личния си лекар, нито го е търсел по някакъв повод. Във времето развил и други белодробни заболявания, които се хронифицират, но човекът се самолекувал със симптоматични препарати-прахчета и други подобни, които не могат да повлияят сериозните заболявания, които е натрупал във времето. 53-годишният чепеларец е бил много стеснителен човек, не общувал почти с никого и водел затворен живот, изследвани са тримата му колеги, както и двамата души, с които е живеел.

"Ще се направят бързи тестове за коронавирус на всички работещи в "Спешна помощ" в областния град и във филиалите в областта. Двамата медици, които са били с него в линейката, от филиала в Доспат, вече са поставени под карантина, въпреки че са били с всички предпазни средства. Във филиала на Спешна помощ в Доспат имат резерви от персонал, няма да има проблем да работи филиала без тях. В момента се създава организация за изследване с бързи тестове на целия персонал на спешна помощ в Смолян и филиалите, ако има отклонения- ще се прецени следващата стъпка.", съобщи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян.

"Явно е закъснял да отиде на лекар. Натрупал е други белодробни заболявания. На този увреден фон, тази инфекция се е развила явно много бързо и се стига до леталния изход.", каза още д-р Кубатева. "Изключително учудваща за мен реакция имаше от част от жителите на Чепеларе, че резултатът не е достоверен. Уверявам, че това не е така. Болницата е спазила алгоритъма по начина, предписан от националния оперативен щаб. Считам, че е направила нещо, което е доста по-добре отколкото да цари измамно спокойствие и да ни лиши от възможността да проследим епидемиологичната картина, и контактните лица. Стремежът ни е все още да изпреварваме събитията, а не да ги следваме. Изказвам съболезнованията си към близките на починалия. Но бих искал да анализирам фактите, такива каквито са.", каза областният управител Недялко Славов.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини