60/40: Дори повторена 1000 пъти, тази лъжа няма как да стане истина, заяви Радан Кънев

Поста на евродепутата Радан Кънев публикуваме без редакторска намеса:

Българската държава има на разположение над 1 млрд. лева за подпомагане на най-засегнатите. Тези пари не се използват, докато десетки хиляди малки фирми и семейства фалират.

През последните дни, отговорните министри Дончев, Горанов и Сачева (без Караниколов, който вероятно е зает да разпределя фурми) не слязоха от телевизионните екрани и не спряха да ни убеждават колко успешна и полезна е мярката 60/40 и като цяло - политиката за пресрещане на икономическата криза.

Дори повторена 1000 пъти, тази лъжа няма как да стане истина. По две причини - първо, българските фирми и семейства усещат икономическия удар и държавното бездействие. Те не могат да бъдат заблудени. Второ - числата не лъжат:

Министър Сачева отчита около 70 000 заети, чиито работодатели получават подкрепа по мярката 60/40. В общия случай, става дума за работещи предприятия, които ползват суми значително под 1000 лв. месечно за малка част от работниците си, т.е. - слабо засегнат едър бизнес.

Независимо от това - нека приемем общо над 100 000 работници и принос на държавата от средно 1000лв. месечно, което е далеч над сегашните данни. Това прави не повече от 300 милиона лв. за три месеца. А отпуснатият за мярката бюджет е 1.5. млрд. лв., за колкото е нотифицирана и ЕК.

Следователно - на разположение на бюджета има над 1 млрд., включени в актуализацията, които не се ползват и няма никаква перспектива да се ползват по мярката 60/40.

Разумното решение е тези средства да се пренасочат незабавно към по-ефективни мерки за подкрепа на широкия кръг бизнеси, семейни фирми и самоосигуряващи се лица, които не получават никаква помощ от бюджета, а са значително по-засегнати от кризата от бенефициентите на мярката 60/40.

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ра
    Рада дълбоката
    7 -7
    13:52, 23 апр 2020
    Радке не ми казвай другите какво не са направили, кажи ми ти колко пари дари от голямата ти евро заплата. На колко бедни и безработни хора помогна?
  • 2
    Ха
    Хайа
    5 -5
    16:16, 23 апр 2020
    Рада дълбока този път е прав, а предния коментар е гаден гербаджийски трол!
  • 3
    Да
    Дамян
    1 0
    20:33, 23 апр 2020
    Ако под самоосигуряващи се Радан има предвид адвокати, архитекти , артисти , музиканти , това са все хора с много добри доходи,които се осигуряват обикновено не на реалните си приходи, а на минимална заплата, с други думи все избрани тарикати. Та на тях ли държавата трябва да помага ? Трябва да се подпомагат предприятия,които са читави и могат да се променят в движение, които са гъвкави и мениджърите им са с акъла си.Защо да се подпомага предприятие, подарено по комсомолска линия на някой свой човек,което едва крета,щото комсомолецът е тъп, но лаком и го източва,след което ще го нареже .Сега ще фалират тези,които са некадърни, за да останат работещите.
  • 4
    Ба
    Бай Хуй
    1 -3
    21:46, 23 апр 2020
    РаМадане , скрий се и не се показвай. Га лапаше кифтетата заедно с Боко не мислеше така. Га ти биха шута и те изхвърлиха от групата на лапачите взе да критикуваш. Много хубаво го беше казал сина на Радой Ралин - в България хората се делят на две групи ЗЯПАЧИ И ЛАПАЧИ. ЛАПАЧИТЕ ЛАПАТ , А ЗЯПАЧИТЕ ПЛЮЯТ ДА ЗАПЕНЯВАНЕ И ЧАКАТ НЯКОЙ ЛАПАЧ /ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ НА ГЕРБ/, ДА ИЗПАДНЕ ОТ ГРУПАТА ЗА ДА СЕ НАМЪРДАТ НА ТРАПЕЗАТА. За тези , които имат малко акъл и поне мъничко си спомнят нещо от последните 10 години - справка Болен Сидеров, -- от химн на атака с припев "гербери крадливи и мухоБойко" до пръв привърженик на ГЕРБ и верен съюзник.
  • 5
    Ан
    Антирадка
    0 0
    11:25, 24 апр 2020
    Радка е типичен се.дераст...направо ме е гнус да го гледам. Гнус.ар...и джендър
Последни новини