Изследват пловдивски квартал за коронавирус

Щабът днес препоръчва на Министерството на здравеопазването да се направи срезово проучване в Пловдив, каза главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев на днешния брифинг.

По думите му Пловдив е избран за такова проучване, защото е в средата на страната, има положителни случаи на коронавирус, има и достатъчно мощна система от лечебни заведения.

Ще бъдат избрани 500-1000 души на случаен принцип от различни квартали, включително в кв. Столипиново. Ще се търсят случаи на изграден имунитет, т.е. хора, които вече са имали среща с коронавируса.

Организацията не е много лесна, но вероятно следващата седмица може да започне, добави още Кунчев.

По думите му ще се открие, че процентът на хората, срещали се с вируса, варира от 2 до 5-6 на сто. Може да се очаква, че при възникване на случаи, контактните ще бъдат много повече, допълни Кунчев.

Данните от тестването в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" за момента са доста обнадеждаващи, каза директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Има положителни проби и сред шофьорите в градския транспорт, но при над 600 проби сред тях, процентът на положителни е под 1, допълни той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Pl
    Pl
    5 0
    11:06, 26 апр 2020
    "Решенията" на този т.н. щаб нямат никаква юридическа стойност.
Последни новини