Няма достатъчно политическа воля за мерки срещу катастрофите на пътя, счита конституционен съдия

Няма достатъчна политическа воля за мерки срещу катастрофите у нас. Смъртността по пътищата в България не намалява, само населението намалява. Това заяви в сутрешния блок на bTV конституционният съдия проф. Атанас Семов.

"Трябва законодателна промяна за събираемост на актовете. Процедурите за събиране на глоби у нас са тромави и остарели. Събираемостта е под 50%, а в цивилизования свят тя е над 95%. В много държави има ПОС терминали, на който нарушителя веднага да плати", каза проф. Семов.

Той даде за пример Франция, която преди години монтира масово камери на пътя, които са свързани с пътна полиция и пощата. Всеки нарушител получава на домашния си адрес снимка и фиш. "Смъртността от катастрофи във Франция намаля наполовина", подчерта проф. Семов.

"Размерът на глобите за нарушения по пътищата трябва да е обвързан с доходите", смята конституционният съдия. За някои 100 лева са джобни пари, друго обаче от тази сума много ще ги заболи.

"В България има само 200 радарни камери, а са необходими 3000. Стойността на една камера се изплаща от 3-6 месеца. После пак носи приход за бюджета, но и резултат на пътя. 1000 камери струват 15 милиона лева", разкри проф.Семов.

Проф. Атанас Семов заяви, че от пътнотранспортни произшествия всяка държава членка губи между 1% и 2% от БВП всяка година, като това у нас означава около 1,5 млрд. лв. преки загуби.

"Ако с 1/3 се намали смъртността и травматизмът по пътищата, заради камерите, то това може да доведе приход за държавата до 2 млрд. лв. на година", коментира конституционният съдия.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    Дамян
    0 -2
    20:41, 27 апр 2020
    Като го чух снизходително да казва " понаправиха се пътища" , разбрах че е президентски човек.Имам чувството ,че ще им паднат зъбите,докато процедят нещо добро за управляващите. Иначе е умен мъж , ако не е зависим.
  • 2
    Ne
    nelicha - нелича
    3 0
    02:08, 28 апр 2020
    Всички го помните . Той щеше да уволнява Бойко Борисов . Е уволни ли го ? Голяма част от ПТП са причинени от инфра стуктурни грешки , които изискват допалнително внимание от страна на водачите . Трябва ли ? Да споменавам кръгово на скоростен път и липсата на четвърта скоростна лента на магистралите, които родните журналисти грешно наричат аутобани . Съгласете се , че спортните автомобили и мотоциклети не могат да се движат със 120 км-час .
Последни новини