България с 3600 теста на един милион население е на последно място в Европа

Към момента имаме налични 60 хиляди теста, пет хиляди PCR са от САЩ, 10 хиляди - от Китай, 15 000 - от МЗ, още 30 хиляди - от Корея. Това съобщи при изслушването му в парламента премиерът Бойко Борисов на въпрос на ДПС, свързан с тестването на населението.

Според Нигяр Джафер страната ни е на последно място по тествани на брой население в Европа. В Германия, даде за пример тя, са тествани 25 хиляди на един милион население, а България е с 3600 теста на един милион. ДПС попита в тази връзка дали държавата ни е готова да обезпечи финансово тестването на българските граждани.

Нашият щаб целево подбира групите и благодарение на бързите карантинни действия и тестване - като в Банско, веднага след края на карантината хората ги освобождаваме, за да се върнат към нормалния начин на живот, обясни премиерът.
Той цитира и данни, според които на 21 април, например, са направени 747 теста, на 22 април - 1105.

Още преди месец и половина сме поръчали през ЕК един милион теста, които да си платим, до ден днешен няма нито един, припомни премиерът. Той посочи, че въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика. Ако има на сто процента достоверни тестове, не бихме се поколебали да ги платим, категоричен е Борисов.

Наблюдаваме, имаме ресурс и готовност, увери той.

Бойко Борисов добави, че утре полицаите на т. нар. първа линия ще получат по 600 лева.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини