Маските остават задължителни до 13 май, все още не е определено място за разходка на смолянчани

В Смолян все още не е ясно къде ще бъде разрешено на хората да се разходят, градът няма обособен парк, а жителите му предпочитат разходка и спорт на стадионите, но те остават затворени. Още не решено къде за смолянчани ще бъде мястото, заместващо парка. По думите на кмета на Смолян Николай Мелемов това ще стане ясно на 29 април.

Припомняме, че на база заповедта на министъра на здравеопазването от 26 април, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините. 

Удължават срока за носене на маски до 13 май заради усложняващата се епидемична обстановка, свързана и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция. Все пак отвориха парковете за разходка, макар и при много стриктни мерки.


Акценти от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 26.04.2020 г.

- разрешават посещенията на градски паркове и градини 

- деца до 12 години да са придружавани от родител или член на семейството/максумум двама възрастни/

 -разходките са позволени в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч.

-собственици на кучета могат да ги разхождат в същия часови диапазон, но по единично


Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са предпазни маски, физическа дистанция от 2,5 метра. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.
Да се избягва контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи. Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места!

Припомняме, че с предходна заповед от 24 април министър Ананиев удължи срока за носене на маски до 13.05.2020 г., включително. Всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице, или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини