Над 9500 декларации проверени през КПП-та на Смолян, намаляват фалшивите данни

Изображение 1 от 2

    Над 9500 декларации са проверени на преминаващи през 4-те КПП-та на изходите на Смолян, намаляват случаите на неверни данни и обстоятелства в тях, преминава се бързо и организацията е добра, максимално е улеснено пътуването на хората. Друг плюс е, че част от преминалите през КПП-та, за да пътуват по работа, но се оказва, че са в сивия сектор, вече имат трудови договори. Това са част от изводите на полицията за движението през полицейските пунктове за 40-те дни от поставянето им на изходите на областния град, с цел превенция срещу разпространяването на ковид-19.

    „КПП-та са поставени на 19 март съгласно разпорежданията на входно-изходните артерии на областния град. Това е преценката, коментирахме да сложим КПП-та така, че да хванем и други села, Търън, Чокманово и да обхванем всичките села.“, каза директорът на ОДМВР Смолян ст. комисар Николай Димов и допълни, че полицейските пунктове са поставени така, че да има баланс, макар и до днес недоволни граждани да сигнализират, че други използват маршрути, по които се избягват полицейските проверки.

    „Дори и в момента постъпват сигнали, че хората от Тикале да речем, минавайки по новия път, пропускат проверката. На нашите КПП-та е създадена максимално добра организация. Няма случаи повече от минутка -две да се стои в най-натоварените часове, макар те да са неудобство за всеки. Колегите натрупаха достатъчно рутина и опит, и до мен не е достигал сигнал, на някой да му е пречено или да са създадени неудобства повече от обичайните.“, коментира още ст. комисар Димов.

    На въпрос, защо КПП-та са поставени на изходите на самия град, а не на други места, с оглед в периметъра на "свободното придвижване" да се включат и села в близост до града, шефът на ОДМВР поясни, че идеята е да се обхванат големите градове и най-големия поток от хора, а селата по поречието на река Арда или в посока Серафимово са отделни населени места, извън границите на областния град.

    Ст. комисар Димов призова гражданите да сигнализират в полицията, ако сметнат, че спрямо тях има нарушения и допълни, че пътуващите към селата- с цел селскостопанска дейност, няма проблем да посочат това в декларациите и да осъществят целта на пътуването.

    „Със старта на селскостопанския сезон хората, които живеят в града, но имат имоти и обработваема земя в селата, трябва да посочат в декларацията, че целта на пътуването им е селскостопанска дейност в даденото населено място.

    Всеки случай се разглежда индивидуално и не се пречи на никого.“, каза още Димов и даде пример с последния случай на бързо производство. То е образувано срещу мъж, посочил, че отива да види болната си сестра в село Смилян и е бил пуснат през КПП-то. Междувременно от проверката става ясно, че сестра му не е болна, а двамата не поддържат контакт от повече от 10 години и когато той минава на връщане е образувано бързото производство.

    „Апелирам хората, когато имат някакви проблеми просто да се обръщат на телефоните на полицията и да го изясняват на място, дори на мен да звънят. На КПП-та неудобството е, че се попълват документи и декларации.“, каза ст. комисар Димов, но констатира, че декларациите с неверни данни са намалели. „Истината е, че голяма част от декларациите, които сме проверили, близо 3 хиляди за последните две седмици, положителното е, че намаляват тези случаи. Положителното е, че голяма част от тези декларации на хора, които работеха в сивия сектор- без трудови договори, вече имат трудови договори, за други сме уведомили Инспекцията по труда.“ 

    Към края на миналата седмица-25 април са проверени около 9500 декларации и проверките няма да спрат.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини