Само 12 са активните случаи на болни от covid-19 в област Смолян, 5 от тях са в болница

Епидемична картина към 4 май беше оповестена на брифинг на областния щаб в Смолян днес.

37 общо са случаите в областта от началото на извънредното положение, от тях 22 са излекуваните, смъртните са три, през празничните дни почина и мъжът от Неделино, хоспитализиран в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, който е извън статистиката за област Смолян, но е жител на родопската община, завърнал се със съпругата си от Англия.

Към момента активните случаи са 12, от тях 5 са в инфекциозно отделение на областната болница. Останалите 7 се лекуват в домашни условия. От медицински персонал случаите са 4-един лекар, 1 медицинска сестра и две санитарки.

Областният управител припомни, че от днес със заповеди на здравния министър отпаднаха и сериозна част от противоепидемичните мерки.

От 1 май при спазване на мерките за дистанция се разреши посещение във всички природни и национални паркове, планини и други места със паркова среда, извън населените места. Освен това до там не трябва да се използва градски транспорт, лифтове и да не се посещават туристически обекти и хижи.

Другата заповед от днес-4 май, се допуска посещение на търговски площи на открито-градини, тераси на ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници. Мерките за тях са разполагане на маси не по малко от 2.5 метра, не повече от 4 лица или едно семейство на тях, обслужващият персонал ад е със защитна маска, повърхностите на масите и столовете да се дезинфекцират след всеки посетител. Заведенията трябва да имат и диспенсър с дезинфектант, за да се ползва от клиентите. Допускат се и обученията на водачи за правоспособност, посещенията на самостоятелни плувни басейни и комплекси, без посещение на прилежащите към тях търговски обекти.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини