Извънредното положение още само 10 дни, след това преминаваме към "извънредно санитарно положение"

Извънредното положение няма да бъде продължавано, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след извънредно заседание на кабинета тази вечер.

Обединихме се около това, че правителството не иска удължаване на извънредното положение. Ще разгледаме законопроект с промени в Закона за здравето, като част от мерките в извънредното положение ще продължат да действат и след 13 май, каза Горанов.

Променя се и Законът за извънредно положение, част от мерките ще останат два месеца след неговото завършване, отбеляза министърът. Според Конституцията извънредно положение не нужно да бъде удължавано и ще има постепенно връщане към нормален социално-икономически живот. 

Проектозаконът ще бъде представен пред депутатите утре и се очаква промените да бъдат гласувани от парламента в най-скорошен срок. А така нареченият закон за извънредното положение се изменя с преходни и заключителни разпоредби.
 
Целта, по думите на Горанов, е да се премине към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот. За това предложението на кабинета е основните мерки в подкрепа на стопанското функциониране , които бяха заложени в закона за извънредното положение и които бе предвидено да действат до 13 май, да намерят своето продължение и след тази дата. 
 
Правителството предлага действието на програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, даващи възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка – да бъде удължено с два месеца, след изтичането на извънредното положение. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    1 0
    07:38, 5 май 2020
    Диктатурата е факт. После идват ваксините с чипове. Браво, роби, да ни е честито!
Последни новини