Ученици от Смолян месиха обреден хляб за Гергьовден, претвориха в рисунки Свети Георги

Изображение 1 от 6

    Учениците от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Смолян подготвиха различни инициативи, посветени на 6 май- Деня на храбростта и празника на Българската армия. Празникът предвещава пристигащото лято, свързан е с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. В духа на традицията, възпитаниците на училището в кв. Райково се включиха в обредно месене на хляб, създадоха различни проекти и рисунки, посветени на Деня на храбростта и празника на Българската армия. Освен официален празник в Република България – професионален празник на военнослужещите и празник на военния орден „За храброст“, Гергьовден е един от
    най-големите български празници и заема важно място в годишния празничен цикъл на българите.
    Децата от прогимназиален етап записаха клипове с песни, стихотворения и поздрави, запознаха малките първокласници с презентация, обединяваща обреди и обичаи, характерни за Гергьовден. Инициативни четвъртокласници пък сами изготвиха презентации, свързани с обичаи и обреди за Гергьовден.
    Активното участие на възпитаниците на ОУ “Проф. д-р Асен Златаров“ в празничните майски дни не е изключение, въпреки че тази година се случват в период на епидемична изолация, обучение в електронна среда и социална дистанция.
    За Денят на труда 1 май момчетата и момичетата от седмите класове показаха своята съпричастност към семействата, като реализираха инициатива под надслов: „И ние можем!“. След учебната работа пред компютрите, както и в почивните дни, юношите полагат грижи за домашни животни – хранене, почистване. Засаждат нови култури и пролетни цветя, копаят в градината. Влагат усилия в подпомагане на домакинствата.
    Така например седмокласник отгледа 100 корена домати за разсад, който ще раздаде на
    съученици, грижи се за повече от 10 пиленца. Друг ученик помага в отглеждането на зайчета. Така всички се учат на труд, взаимопомощ и уважение към традиционните български ценности.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини