Църквата "Св.Георги" в Смолян отбеляза храмов празник въпреки пандемията

Изображение 1 от 6

    По време на извънредното положение, предизвикано от коронавируса, храмовият празник на смолянската църква  "Св. Вмчк Георги Победоносец" премина необичайно. Богомолците бяха с маски, шалове, а някои и с ръкавици, на предпазно разстояние един от друг. Това обаче не попречи на тържествеността на светата божествена Литургия, отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с председателя на храма свещеник Георги Атанасов и с помощници двамата иподякони Валери и Илия.

    Св. Георги за смолянчани е един от любимите светци. Някои останаха вкъщи да го почетат, да му се помолят и благодарят.  А дошлите в храма благоговееха от възможността на живо да са съпричастни на богослужението. Молитвите, евангелските текстове по св. ап. Йоан, сладкогласното пеене на църковния хор с диригент презвитера Юлияна Атанасова, освещаване на принесените петохлебия радваха душите на вярващите. 

    След литургията бе отслужен празничен водосвет за здраве и благополучие, а с иконата на св. Георги бе извършена лития около храма.

    Архиерейският наместник поздрави всички с празника и специално се обърна към отец Георги с благопожелания за именния му ден. От своя страна отец Георги благодари на Негово Високопреподобие с думите: “Нека Бог да Ви благослови и укрепи с любов и благоденствие!“

     "Бодро да преминем земното си поприще с достойнство и надежда  за вечен живот. Сърдечно поздравявам всички жители на град Смолян и Смолянската духовна околия, като пожелавам Възкръсналият Христос да ни благослови и освети, за да бъдем синове и дъщери на Светлината на света. Благодат, милост, мир от Възкръсналия Господ Иисус Христос. Амин!“, каза в поздравлението си архимандрит Висарион към смолянчани.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини