РУО Смолян: Матурите в 21 училища, средно по 6 деца в зала, чиновете през 2 метра

Съобразно всички актуални към момента заповеди и наредби на МОН, свързани с мерките и изискванията срещу разпространение на covid-19, РУО Смолян организира провеждането на Държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ в образователните институции на територията на област Смолян, съобщиха от образователния инспекторат.

Спазени ще бъдат всички изисквания и мерки за сигурност, като учениците ще бъдат разпределени в зала от 6 до 10. Всички училищни сгради ще преминат през пълна дезинфекция, както преди всеки зрелостен изпит, така и след провеждането му. Чиновете и масите ще бъдат разположени през 2 метра, като на всяка учебна маса/чин ще има само по един зрелостник. На всеки от тях, преди влизане в сградата ще бъдат раздадени предпазни маски и дезинфектанти за ръце. За залите, в които има осигурено видеонаблюдение в реално време, са предвидени по двама квестори, като при необходимост е възможно допускането и присъствието на един квестор в зала. Всички квестори ще бъдат педагогически специалисти от съответната община, на чиято територия е сградата на образователната институция, в която се провеждат ДЗИ, като за да се избегне и минимален риск, няма да се допуска придвижване на квестори от една община към друга.

От РУО -Смолян уточняват, че е направена необходимата организация за провеждането на трите ДЗИ- по Български език и литература /БЕЛ/, ДЗИ по предмет по избор и ДЗИ по предмет по желание на зрелостника.

РУО Смолян извърши необходимата организация и е в готовност за провеждане на матурите за 12 клас, които тази година ще се проведат в дните от 1 до 4 юни 2020г включително в 21 училища в област Смолян.

На задължителния изпит за 12 клас по БЕЛ очаква се да се явят 721 ученика, разпределени в 95 зали, 10 от които са за 12-те ученици със специални образователни потребности /СОП/ и хронични заболявания. За провеждане на изпита по БЕЛ са необходими общо 253 квестори, 190 от тях ще бъдат разпределени по залите, 42 за коридорите, 21 ще бъдат на входовете на всяко учебно заведение, в което ще се проведе изпита. На изпита по избираем предмет ще се явят общо 612 зрелостника, разпределени в 18 сгради на образователни институции на територията на област Смолян

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини