23-годишният студент Фикри реставрира семейна чешма, преди това направи горска библиотека за децата в родното село

  23 -годишният Фикри Кехайов възстанови стара семейна чешма и я превърна в родопска „къща“ за чудо и приказ, да дарява вода и да радва очите на пътниците по пътя Доспат-Девин в местността Лешника. Младежът бил в отпуск от учебните занятия като студент 4 курс педагогика в СУ “Св. Климент Охридски“, който съвпада с обявяването на извънредното положение и се налага да прекара 2 месеца в родното село Късак в Доспатска община. Решава с по-малкия си брат и братовчед да уплътнят времето, и да обновят чешмата, съградена за спомен от покойните им вече баба и дядо Шукрие и Шабан Кехайови, построена през 1982г и започнала сериозно да се руши. Фикри от дете обича да рисува и да прави макети на къщи, често твори и развива нови идеи, затова лесно решава да използва времето си и да реставрира оставеното от прародителите.

  Идеята е чешмата да продължи да бъде символ на здравото родопско семейство, спазвайки традицията в доспатския регион всяка фамилия да направи или поне да помогне за направата на семейна чешма. Младите мъже събарят старите рушащи се елементи, правят кофражи и ги отливат отново с бетон, лепят изпадалите тикли. Разширяват проекта като вграждат допълнително пейки за сядане, за да могат хората да поседнат и да се насладят на гледката. Самата къща, според Фикри, е минимакет, изградена върху основното тяло на чешмата и цялата композиция е висока 150 см и широка 2 метра. Типичните родопски елементи върху фасадата са от теракотени плочки, наподобяващи дърво, а цялата работа е свършена за пет дни, като средно работят по 4 часана ден.

  Това не е първата инициатива на Фикри, който преди три години създаде Горска библиотека до красивия водопад край село Късак.

  Инициативата се заражда когато младият човек вижда на една столична уличка възрастна жена да продава евтини книги и той купува няколко. В последствие се развива в идеята да привлече интереса на децата към четенето. Така, съвместно с местното основно училище „Христо Ботев“ той създава библиотеката, която и до днес е едно от любимите места за учениците и е много харесвана от туристите край водопада.

  Децата имат голям интерес към нея и докато Фикри е на лекции в София, те се грижат за библиотеката в гората-преди зимата прибират книгите, а напролет ги връщат на място. Тази година обаче заради епидемията и извънредното положение станало обратното-за да не се струпват на едно място малчуганите, студентът носи обратно книгите в горската библиотека. Тя е пълна с различна по жанрове литература-от детска до философска, за всеки има по нещо, дори ежедневно се появяват нови издания.

  Фикри учи Педагогика, но не изключва възможността един ден да се върне в родното си село и да се занимава с децата в местното училище, което е сред големите в община Доспат.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
  13 юли 2020
  Последни новини