Нови 65 с COVID-19 у нас

Нови 65 случая на COVID-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на брифинг във сряда сутрин, 13 май.

Oбщо 2069 са установените случаи към днешна дата. 

Констатираните през изминалото денонощие 65 случаи на новия коронавирус са разпределени по области, както следва: Благоевград – 8; Видин - 6; Кюстендил – 1; Пазарджик – 3; Перник - 3; Плевен – 4; Пловдив – 2; Разград – 3; Русе – 1; Сливен – 4; София – 24; Ямбол - 6.

Запазва се огнищният характер на разпространение на COVID-19 на територията на страната, с ясно проследими епидемиологични връзки, посочи доц. Димов. Това позволява своевременно откриване на контактни лица и тяхното изолиране в болнични или в домашни условия.

365 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в болница, 51 в интензивни отделения.

Потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители са 7 за денонощието. Облекчаването на мерките в обществено-икономическия живот не бива да бъде съпровождано с неглижиране или неизпълнение на хигиенните правила в лечебните заведения, тъй като намаляването на човешкия потенциал в тях би имало негативно отражение в изпълнение на дейността им, особено в структурите с интензивно лечение, каза доц. Димов.

9 нови случая на деца.

Починалите са 3 за денонощието, общо 96 досега, средната възраст е 66,8 г.

499 са излекуваните до момента, 23 за денонощието.

В международен аспект са констатирани нови 85 315 случая на коронавирусна инфекция; смъртните случаи са се увеличили с 5320. САЩ и Русия са двете водещи страни по отношение на новозаразените. В Западна Европа Великобритания, Италия и Испания отчитат над 1000 нови случая за последните 24 часа. На Балканския полуостров с най-много нови случаи са Турция - с 1700, Румъния - със 190, и Сърбия - с 67. С най-малък брой новозаразени са Албания /4/ и Северна Македония /10/.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини