Сачева: Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите

Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите, една подобна мярка би струвала като минимум между 250 и 300 милиона лева на бюджета. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на въпрос на брифинг в Министерския съвет.

По думите на министъра това е мярка, която би трябвало да бъде дискутирана в по-голям мащаб.

На последното заседание на НСТС синдикати и работодатели се обединиха около искането да има допълнителен целеви платен отпуск за родителите, които гледат децата си и са останали без платен отпуск. Идеята е той да е до 20 дни и да е за сметка на НОИ.

От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж, обяви Сачева. Мярката е в помощ на родители, които гледат децата си вкъщи заради затворените детски градини, ясли и училища.

От началото на извънредното положение 99 755 човека са останали безработни, а 28 271 души са намерили работа. Данните представи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

По думите й още преди 13 март, когато в страната бе обявено извънредно положение, броят на безработни е бил над 200 000.

Сачева даде и отчет какво прави държавата за подкрепа на гражданите.

Към днешна дата в 240 общини 42 000 души се ползват от услугите на социалния патронаж. По отношение на целевите средства за диагностиките и лечение към 30 април 1 498 души, които нямат доход и лично самоучастие в здравния процес са получили болнично лечение на стойност над 1 млн. лв.

По програмата "Топъл обяд" ще има нови 214 договора, като над 36 000 души са получили обяд по едноименната програма. Общо 26 000 хора ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Раздаването на храните ще бъде извършено заедно със службите за социално подпомагане.

В социалното министерство днес е постъпило дарение от БАН на стойност 35 000 лв. Средствата ще бъдат изразходвани за таблети за децата от институциите от резидентен тип. Общо 108 такива таблета вече са дадени.

По отношение на мярката от 375 лева са подадени 3 753 заявелния, като през последните 10 дни броят на подаване на документи е устойчив. Мярката ще продължи дотогава, докогато е необходимо, увери Сачева. От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж. 4 154 лица са назначени на длъжността "Детегледач".

От 1 до 15 юли компаниите, регистрирани в транспорта, ще могат да кандидатстват за подкрепа от държавата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини