Основно училище „Стою Шишков“ отвори врати за записване на бъдещи първокласници

    Основно училище „Стою Шишков“ в смолянския квартал Устово отвори врати за записване на бъдещи първокласници. Това съобщиха от образователната институция. Заявленията се приемат всеки делничен ден от 08.00 до 16.30 ч. в сградата на училището. В условията на пандемия родителите могат да запишат децата си и по електронен път. Заявлението е публикувано в сайта на училището на адрес: http://4ou-shishkov.eu/

    От училището се гордеят, че то е люлка на знанието и българщината още от 1862 г., когато в метоха към църквата “Св. Никола” възниква първото килийно училище в района. По-късно то възприема взаимоучителната метода, а след това прераства в първото класно училище. През 1937 година започва строителството на нова училищна сграда, защото старата повече не е в състояние да приюти увеличаващия се ежегодно брой на учениците. На 12.ІV.1940 год. построената нова сграда е открита.
    Днес Основно училище „Стою Шишков“ се отличава със своите традиции и новаторство. То е притегателна сила за поколения наред. Поради отдалечеността на квартала от центъра на града и от културните институции, то е важен духовен и образователен център в сърцето на Средните Родопи. А учителите с нестихващ ентусиазъм и професионализъм се стремят да дават не само знания, а да изграждат възпитаниците си като достойни и мотивирани личности и граждани на българското общество.
    Към момента в училището се обучават 221 деца.
    От настоящата учебна година училището е иновативно. В VI клас е осъществена иновацията „Уеб програмиране“ , а в начален курс - преподаване чрез игра и театър.
    И макар че в момента училището не се оглася от детски глъч, а занятията се провеждат дистанционно, още от входа погледът привличат красотата и уюта на класните стаи, специално изградените кабинети, съобразени с потребностите на учениците.
    "За да растат децата ни като личности с богата култура и широк мироглед, в училището са сформирани клубове по интереси по проект „Подкрепа за успех“ и проект „Занимания по интереси“. Често заниманията се провеждат в модерната и обновена зала за интереси и зала за извънкласна дейност", казват от училището.
    Предлагат се и факултативни учебни часове по футбол, вокална група, мажоретен състав, спортни танци и народни танци, които се водят от лицензирани специалисти. В просторна и  светла спортна зала и физкултурен салон учениците имат възможност да укрепват здравето си и да изразходват енергия. Обновен е и училищният двор и спортната площадка чрез реализиран проект на ПУДООС. Изградена е „Зелена класна стая“.
    Благодарение на своето старание, както и на всеотдайния и неуморен труд на учителите, възпитаниците на ОУ "Стою Шишков" заемат призови места в националните състезания и олимпиади като: „Стъпала на знанието“, „Български език и литература“, „История и цивилизация“, казва директорката на училището Цонка Печилова. И дава примери на постиженията през годините - Стефко Цоньовски - участвал в националния кръг на олимпиадата по история, Божидара Екова- класирана за национален кръг в олимпиадата по география, Веско Хаджиев - участвал в националния кръг на състезанието "Знам и мога" през миналата година и Рая Кокудева - класирана за областния кръг на "Знам и мога" през тази година. Гордост за училището е Георги Хаджидимов, който само от една година тренира футбол, но вече е забелязан и поканен на проби в един от грандовете на българския футбол - ПФК "Левски"-София.
    Във времето, когато виртуалният свят съпътства човешките отношения, във века на напредналите дигитални технологии Основно училище „Стою Шишков“ отправя поглед към бъдещето. Това несъмнено налага използването на интерактивни и иновативни методи, които поставят ученика в активна позиция и го мотивират в процеса на обучението. Учениците  частват в проект „Образование за утрешния ден“. Неизменни помощници по този път са модернизираната компютърна зала и новоизграденият природо-математически център, оборудван с интерактивни дикплей и модерни дигитални устройства.
    "Скъпи ученици, заповядайте в нашето училище! Уважаеми родители, тук децата Ви ще получат качествено образование в най-добрите условия, а за тях ще полагат грижи утвърдени педагогически специалисти!", обръщат се още от училището към бъдещите първокласници и техните родители.
    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини