Фалшива тревога: Последните два случая на ковид-19 на мъже от Смолян и община Неделино не са позитивни

Последните два случая, обявени като позитивни с ковид -19, всъщност се оказват не заразени. Това стана ясно днес на редовния брифинг пред медиите, който се провежда всеки понеделник от областни оперативен щаб в Смолян, който дава официалната информация за ситуацията по отношение на заболеваемостта от ковид -19 през предходната седмица. От казаното днес от директора на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева не става ясно защо първоначално двама мъже от Смолян и от село Гърнати, община Неделино бяха обявени като положителни с коронавирус, а днес същите двама пациенти бяха съобщени като болни от пневмония, но с два отрицателни резултата за ковид -19. Дали е грешка при отчитане на резултатите от тестовете или при предаване на информацията по телефон, може само да се гадае.

Факт е обаче, че близките и съседите на 68-годишният мъж от неделинското село, както и на 32 -годишният шофьор от Смолян бяха изключително притеснени. Факт е, че едно цяло село Гърнати, както и съседните му, в които възрастният мъж е пребивавал, бяха дезинфекцирани и там са проведени мероприятията, предвидени при наличие на зараза от ковид-19. Така към 18 май статистиката за област Смолян показва, че от началото на извънредното положение до днес, случаите на заболели от коронавирус са общо 40, а не 42-ма както би трябвало, ако се броят двамата мъже от Смолян и село Гърнати.

За оповестената първоначално и в последствие опровергана информация за наличие на вирус при двамата мъже, шефът на РЗИ Смолян д-р Кубатева каза следното:

„Случаите, съобщени в петък -15 май и събота-16 май, за мъж шофьор от град Смолян и мъж от община Неделино. Техните съобщения бяха получени в четвъртък вечерта по телефона, както знаете, когато бъдат съобщени и по националната медия от Националния щаб, едва тогава и ние ги съобщаваме. Случи се обаче така, че при пристигане на официалния протокол от изследването, двамата бяха дадени като отрицателни резултати. Веднага бяха повторени техните PSR проби и вторият протокол от второто изследване също е отрицателен, което е официалната информация като резултат и затова тези двама пациенти отпадат от регистрираните случаи със зараза на ковид -19. Съответно ще бъдат снети от карантина техните контакти, а самите те ще бъдат лекувани по правилата за пневмония, като и двамата са с пневмония, така както е по принцип.“

За случая с 68-годишният мъж от село Гърнати, община Неделино, който не е имал никакви рискови контакти, нито е пътувал в чужбина, официалните органи не дават друга информация, нито пък защо първоначално е бил обявен като позитивен, а в последствие като „чист“ от ковид инфекция.

„Повече от това не мога да направя обяснение, хубаво че е отрицателен и наистина там няма от къде да дойде тази зараза, което се потвърждава и с отрицателния резултат. Официалната информация е протокола, ние разчитаме на нея и потвърждението с втория протокол доказва, че тези проби са отрицателни.“, каза в допълнение д-р Кубатева.

В крайна сметка стана ясно единствено, че тези два случая ще се извадят от статистиката, която към 18 май е общо 40 души за времето от 13 март до 18 май 2020г., с което областта се нарежда на 12-то място като брой инфектирани и на 6-то място като съотношение на инфектирани към брой население.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини