Ловци избиват бездомни кучета в родопско село, деца са стресирани от жалния вой на агония на животните

    За убийство на три бездомни кучета е сигнализирала в полицията 18-годишна девойка от девинското село Беден. По-рано днес Ралица Кирова написа гневен пост в социалната мрежа, който публикуваме без редакция и съкращение:  

    „Хората с пушчиците които избиват малко по малко богатият ни на животни Беден. Беденци отворете си очите всичко се избива наред, оправданието е че е подборен лов НЕ не е. След известно време децата ви няма да знаят какво е сърна. Нормално ли е ловна дружинка да е толкова алчна и ненаядена, че да стигне до там и кучета да избива наред? Замислете се днес са те, а утре може и някой от нас да се окаже пред пушката, защото това са хора без сърца, милост и жал. Нормално ли е кучетата да цвилят от болка и мъки на 200м от Беден пред очите на деца, които после да задават въпрос на родителите си кой уби кучетат, а половината от тях да тръгнат с плач към вкъщи. Защо е този терор трябва да спре. Няма ли природа няма ни и нас разберете. "

    Ралица Кирова потресена разказа пред СмолянБГвести за инцидента с убийството на трите кучета, чиито жални стонове дълго се носели и били чути от много хора и деца, живеещи в крайните къщи на селото. Ралица е доброволец в приюта за бездомни четириноги към община Девин и помага на общинските служители в грижата за животните. Възмутена, по думите ѝ от поредното убийство на кучета в селото, Ралица е подава сигнал на тел. 112 вчера, а днес е извършена проверката по сигнала ѝ от полицейското управление в Девин, резултатът от която е, че няма доказателства за престъпно деяние.

    Ралица е гневна от невъзможността да докаже, че трите кучета са убити от местни ловци, които редовно стрелят по животните, а очевидци не липсват, както и самопризнания на стрелците в разговори сред познати от селото.

    „Затова сме единственото село, в което бездомни кучета няма. От полицията обаче направиха проверката и ми казаха, че нищо не може да се докаже. Намерен е трупът само на едното животно и той според тях е извън селото, където ловците имат право да стрелят, защото имат разрешително за подборен лов – /б. а. регламентиран отстрел на болни и осакатени диви животни, подивели кучета и т. н. /, който според девойката изобщо не се спазва и често се стреля извън ловния сезон – не само по бездомни кучета, но и по здрав дивеч.  

    „В населеното място гилзи не са открити, но кучетата са били прогонени извън очертанията на селото умишлено, за да бъдат убити на спокойствие. Намериха тялото само на едно животно, край него имаше 5 гилзи от ловна пушка, кучето е отстреляно в главата, гледката е потресаваща, а има и няколко деца, които още са стресирани от воя на умиращите животни. Хора от селото са ги видели, и са чули всичко – и изстрелите, и как жално са вили умиращите кучета, 15 минути плакали. “, разказа Ралица, която освен доброволец в приюта от година отглежда като домашен любимец бездомно животно.

    Момичето, което тази година завършва 12 клас и отново смята да замине на работа в чужбина, е убедено, че хората се страхуват да подават сигнали за стрелбата, но всички знаят, че местните ловци убиват всяко новопоявило се куче, защото според тях те им гонели сърните.

    При проверката днес полицаите я попитали защо не е подала сигнал в приюта в Девин, за да приберат кучетата там. „Те са в селото от 3-4 дни, аз докато се организирам да сигнализирам, за да ги приберат, ловците ги издебнаха, прогониха ги от пределите на селото и ги убиха!“, разказа тя и е категорична, че по въздух разстоянието от последните къщи и намерения труп на куче е 150 метра. Въпреки това никой не може да санкционира ловците, защото са извън селото. По думите ѝ родителите на стресираните деца обмислят да подадат жалба, а тя самата възнамерява да сигнализира местните власти в кметството в Беден и в Девин.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пожелавам им:да се намери кой и тях да стреля. Има приказка " Каквото посееш,това ще жънеш". Пожелавам им го. Изроди!!!
    Последни новини