От 1 юни ще се пътува без карантина между България, Сърбия и Гърция

От 1 юни ще може да се пътува свободно и без карантинни мерки между България, Сърбия и Гърция, съобщи министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Очаква се решение по въпроса и от Румъния, каза премиерът след конферентен разговор с колегите си от трите съседни държави.

"Знаете, че румънското правителство е в оставка, силно се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме с Гърция и Сърбия, така че да махнем 14-дневната карантина и там.", добави премиерът.

По думите му активно се водят разговори с Австрия и с Германия. Засега пътуването ще е възможно по работа, за дипломатите и семейства. При преминаване на границата ще се попълва декларация с лични данни и адрес, че гражданинът не е под карантина в страната си и няма симптоми на коронавирус.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини