Веселина Тихомирова: Създадени са организация и мерки за отваряне на детските градини в Кърджали

Тази седмица здравният министър Кирил Ананиев обяви, че работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май. Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев. Кога и при какви условия ще възстановят дейността си детските ясли и градини на територията на община Кърджали, ни информира зам.-кметът Веселина Тихомирова:

Детските ясли и градини на територията на община Кърджали ще отворят отново врати на 1 юни. Това бе решено на среща на директорите на детските заведения със зам.-кмета Веселина Тихомирова: 

"Фиксирана е датата 1 юни, първо е Ден на детето – след дългата изолация, може да се приеме, че отварянето на градините ще бъде като подарък за децата. Все пак това са детските дворци. Разбира се, това ще става само и единствено със съгласуване с родителите. Те ще имат ангажимента да подадат Декларация за информирано съгласие."

До момента около 50% от родителите са дали положителен отговор за изпращане на децата си в детските ясли и градини в общината. Присъствието не е задължително, дори е препоръчително ако има кой да се грижи за тях в домашна среда, те да останат вкъщи. 

"Това важи още в по-голяма степен за децата, живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи, както и в случаите, когато за придвижването до детската градина или ясла се налага използването на обществен транспорт. Анализът на ситуацията показва, че опасността все още не е преминала, ето защо е въпрос на отговорност родителите, които могат да намерят друго по-безопасно решение за своите деца, да не ги изпращат в детската градина. Подновяването на посещението може да стане само по желание на родителите, с изричното условие, че са запознати и ще спазват новите правила и изисквания на детската градина, за което подписват Декларация по образец еднократно, при подновяване на посещението на детска градина от детето. Към момента няма мярка, която да гарантира безопасността на децата, които посещават детски градини и ясли, още повече, че физическият контакт при децата и персоналът, който се грижи за тях е неизбежен."

Декларацията за информирано съгласие, която попълват родителите могат да я вземат намясто от градината, или да я изтеглят онлайн от сайта на детските заведения. Организацията на подаването на декларазиите ще бъде анганжимент на директорите на детските градини. 

За организацията за спазване на противоепидемичните мерки, зам.-кметът Веселина Тихомирова коментира: 

Медицинските специалисти при първо посещение на детето ще мерят температурата, която не трябва да надвишава 37.3. Съответно при дете с по-висока температура, то ще бъде връщано на родителя, няма да бъде приемано в детската градина. Нека да кажем и за случаите в които евентуално бъде установено или има наличие не един или повече симптоми при дете – това са кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, висока температура. При едни такива симптоми децата ще бъдат стриктно под вниманието на медицинските специалисти и не само – всички, които имат ангажимент с отглеждането на децата в детските градини. При първоначално поведение детето се изолира незабавно. Ще бъдат обособени, предназначени за целта помещения във всяка детска градина. Детето ще бъде изолирано, докато не се прибере у дома или докато не му се обърна внимание от медицински специалист. На детето ще се поставя маска съобразно възрастта, незабавно ще се осъществява връзка с родителите от които ще се изисква да се вземе детето, като се съобразят с необходимите превантивни мерки. След като детето напусне помещението ще се извършва щателна дезинфекция. Всички тези мерки са ясно разписани. 

Веселина Тихомирова информира още какви санитарно-хигиенни мерки са предвидени: 

Санитарно-хигиенните мерки, както вътре в сградата, така и в дворните части, прилежащи на детската ясла или градина се изразяват в периодично проветряване вътре на помещенията, дезинфекция на помещенията, почистване с почистващи препарати. Разбира се, стриктно ще се следи за това какъв е процентът, защото знаем, че все пак това са малки деца и честата употреба с тези дезинфектанти не е полезна. Освен това, знаем и каква чувствителност се наблюдава при съвременните деца, още повече при малките, които проявяват сериозна чувствителност, дори алергии. Така, че с всичко това сме се съобразили. Ще има строг контрол от страна на директорите. 

Важно е родителите да знаят също, че няма да се допуска внасянето на стоки от вкъщи в детската градина. От рода на салфетки, вода, дезинфектанти. Както и разбира се, за някои деца ще бъде изключително трудно, които имат своя любима играчка, особено ако е плюшена, детето няма да бъде допускано с тази играчка. 

Личните предпазни средства се осигуряват от община Кърджали. За всички служители ще има осигурени шлемове, маски, ръкавици, дезинфектанти. Ще има и за децата, ако се налага, съгласно възрастта на детето ще има подходящо лично предпазно средство.  

 Всяка градина ще се стреми, по-голямата част от занятията да бъдат провеждани на открито. Относно косенето и дезинфекцията срещу кърлежи и комари на дворовите пространства в детските заведения, зам.-кметът Веселина Тихомирова съобщи, че в момента те са почистени, предстои обезпаразитяване. "До края на другата седмица всичко това ще бъде свършено. Наш ще бъде ангажимента да следим за изпълнението на всички тези мерки, така, че на 1 юни да могат да отворят врати всички 22 детски градина в общината." 

Приемът на децата в детските ясли и градини беше удължен до края на месец май, заради извънредното положение. Има само още няколко дни, в които родителите имат възможност да подадат документи в желаната детска градина, каза Веселина Тихомирова и допълни "Обръщам се с апел към родителите да подадат своите заявления в срок до 29 май, последният работен ден от месеца, за да могат директорите  с комисиите, които извършват класирането от 1 до 10 юни да не са възпрепятствани да си свършват навреме работата." 

https://www.bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини