Професионалнтата гимназия по икономика в Смолян- наесен с "нова сграда" и нова система за практическо обучение

Изображение 1 от 2

    Проектът стартира през юни 2017 и ще завърши през септември 2020г, като придобивка ще бъде и новата  Учебно-тренировъчна фирма, за която са отпуснати малко над 12 хил.лв. с които ще се оборудва моделът образователната система, която представлява учебен модел на реална фирма.

    Със символична първа копка, днес, стартира мащабен инфраструктурен проект в Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в Смолян. От 40 години в училището не са извършвани подобни мащабни строителни дейности, а с финансиране от 1.171 млн.лв. ще се извършат множество дейности по облагородяване на околната среда, повишаване функционалността на сградата.

    В хода на строителните дейности по проекта ще бъде извършено цялостно саниране на сградата на професионалната гимназия, която през 2020 г. отбелязва 60 години от основаването си. Ще се направи топлоизолация и основен ремонт на покрива, ще се реализира изграждане на мълниезащитна система.
    Част от дейностите включват и частична подмяна на ВИК инсталация, цялостен ремонт на санитарните възли. Частичен ремонт ще бъде извършен на електрическата инсталация и подмяна на осветителните тела. По отношение на вертикалната планировка и създаване на достъпна вътрешна, и външна архитектурна среда. Ще се осъществи подобряване на прилежащото дворно пространство, ремонт на външните спортни площадки. Ще се направи и подмяна на дограмата във физкултурния салон и ремонт на вътрешните стени и таван.

    Изпълнител на проектните дейности, след спечелена обществена поръчка, е фирма „Дюлгер“.
    Директорът на ПГИ Мария Мечкарска, каза в словото си, че учебното заведение е с традиции, дало образование и е отворила пътя към успеха на много млади хора от региона.

    „Това е първият мащабен проект, в който имахме възможност да се включим. Мащабен, защото площта, която ще се работи е 11 000 кв м цялостен имот, от които 2751 кв м застроена площ-състояща се от 5 корпуса, свързани с топли връзки, обширен двор с две големи спортни площадки. Реализацията на този проект за нашето училище означава две неща –приоритетност на образованието, с изключителен акцент върху професионалното образование и реализация на възпитаниците. Училището е общност, която свързва ученици, учители, родители, местна власт и държава. Затова искам да благодаря на МОН, че успя да запази финансирането на проекта въпреки трудната ситуация с пандемията, и лично на госпожа Семерджиева за съвместната ползотворна работа за реализацията на проекта.
    Управителят на фирма „Дюлгер“ Спиро Чавдаров посочи, че ще изградят в срок един добър строителен обект. Той благодари на Правителството, че полага усилия за ремонта и обновяването на спортните обекти и учебните заведения в Смолянска община и даде пример с ППМГ „Васил Левски“.
    На събитието присъстваха зам.-областният управител Адриян Петров, началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева, преподаватели и граждани.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини