Вредните емисии са спаднали с рекордни нива заради COVID-19

Глобалните дневни емисии въглероден диоксид са намалели със 17 процента към април в сравнение със средните нива за 2019 г. До огромна степен това се дължи на социалната изолация и силната редукция на икономическите дейности в резултат на принудителната карантина заради пандемията.

Според ново проучване, публикувано в Nature Climate Сhange, към момента на пълна изолация в началото на април дневните вредни емисии са намалели в световен мащаб с около 18.7 милиона тона в сравнение със средните дневни емисии през 2019г. Последният път когато СО2 емисиите са били на такова ниво бе през 2006г.

В същото време обаче, учените предупреждават, че за да се запази тази тенденция държавите трябва да направят организирано усилие да интегрират зелената енергия и да редуцират емисиите в техните проекти за икономическо възстановяване след кризата.  

„В глобален мащаб спадът на вредните емисии е значителен, но постижението трябва да бъде запазено и нивото на емисиите да спаднат до нивото им по времето на Втората Световна Война, за да видим нещо значимо. Това обаче не е начинът да се борим с климатичните изменения – не можем да насилим хората да променят поведението си. Трябва да се справим като им помогнем да преминат към по-устойчиви начини на живот“, коментират учените.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини