Изпращане от училище и дипломи за абитуриентите ще са заедно, матурите започват в 9.00 часа

 Изпитите за 12 клас започват в 9.00ч., децата да носят маски, полицай в двора ще следи за спазване на предварително разчертани мерки от 1.5 метра дистанция. Това са част от мерките, които ще важат за провеждането на ДЗИ тази 2020 учебна година. По отношение на държавните зрелостни изпити-съвместно с РЗИ и полицията са проведени конферентни разговори с всички директори, които ще провеждат ДЗИ, за да може всяка институция да постави изискванията си и да отговори на въпросите на директорите. 

Това обясни днес на брифинг началникът на РУО Смолян Мария Семерджиева. 

Задължителното ДЗИ по Български език и литература на 1 юни от 9 часа се очакват в залите да се явят 721 ученици, като те са разпределени по 10 в зала, като за целта са подготвени 96 зали в 21 училища. Осигурени са 293 квестори, като е проявено разбиране към квестори с хронични заболявания и рискова група над 60 години и е уважено желанието им да не участват в процедурата. Осигурени са 10 консултанти за ученици със СОП.

За второ ДЗИ по различните предмети се очакват 612 ученици, осигурени са 70 зали в 18 училища и 278 квестори и 7 консултанти за ученици със СОП. Допълнително има осигурени 20 консултанти -учители за учениците, които ще се явяват на матура по чужд език.

Третото ДЗИ -общо 5 ученици ще се явяват в три зали в три училища, 16 квестори и двама учители по чужд език.

Пропускането на зрелостниците ще започне рано сутринта, като на дворовете ще бъде разчертано разстояние от 150 см за да се изчаква и да няма струпване. Ще има осигурен полицай, за да може да се избегне струпване на родители и ученици, а на входа ще се извърши дезинфекция и сутрешен филтър, а учениците трябва да си носят маски и да спазват по време на матурата всички хигиенни изисквания.

Училищата в момента се дезинфекцират, осигурени са всички необходими материали според заповедта на здравния министър и очаквам, че ще опазим живота и здравето както на учениците, така и на квесторите, като същите процедури ще протекат и за провеждането на националното външно оценяване, където на изпитите по български и литература, както и математика очакваме 835 ученици.

"Към момента няма организирани балове, а изпращането на учениците ще бъде съчетано с връчването на дипломите и ще бъде направено на открито в двора на всяко учебно заведение. Няма да бъдат целите випуски, а отделни класове, при спазване на мерките за безопасност, а на този етап не се предвижда разрешаването на екскурзии за абитуриентите.", обяни семерджиева по отношение на светската и забавна част на абитуриентските вълнения.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ис
  Истината
  0 0
  15:15, 27 май 2020
  Ужас и кошмар. Ченге да седи и да следи за дистанция... ами ако някой ученик кихне в двора? Следва ли разстрел на улицата????????????????????????? Все пак кихането като функция трябва да пречисти носната кухина! Медицинска, политическа и цифрова диктатура - това беше целта на целия фарс с този вирус. И разбира се, чипиране чрез ваксината.

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини