Починали с COVID-19 или от COVID-19 - щяхме да знаем, ако у нас се правеха аутопсии

За целия период на епидемията от COVID-19 у нас са направени 7 аутопсии, три от които в "Пирогов". И в трите случая починалите са били с високо кръвно и наднормено тегло, казва д-р Ния Сърбиянова пред bTV.

Двама от пациентите са възрастни, единият е млад мъж, и при тримата е констатиран остър респираторен дистрес синдром, който се появява във финалната фаза от развитие на заболяването и има специален риск, тъй като поразява целите бели дробове.

Подобна е констатацията и на проф. Александър Цанков, който работи в клиника в Швейцария.

"Всички пациенти, на които направихме аутопсия, с изключение на един, са починали от придружаващи заболявания", казва лекарят. Той и колегите му са сред първите в Европа, които правят аутопсии на починали от COVID-19.

При 23 аутопсии са констатирани сериозни заболявания, особено високо кръвно, наднормено тегло. Преобладават пациентите с кръвна група А. При по-младия пациент, починал на 54 г., е имало наднормено тегло.

"От аутопсиите научихме нещо важно, че има много сериозни последствия за кръвоносната система, възникват тромбози на белия дроб в малките кръвоносни съдове и кръвта, която бива обогатена с кислород, не може да бъде придвижена в белия дроб", обяснява специалистът. По думите му това е довело до използването на повече лекарства, които предотвратяват кръвосъсирването.

В началото на епидемията предупрежденията на СЗО бяха, че правенето на аутопсия на починали от COVID-19 е опасно и изисква строги мерки за сигурност и най-често не се налага с цел доказване на болестта.

У нас още на 10 март патолозите са изпратили за одобрение от държавата инструкции за специални мерки за работа с починали от коронавирус, без които работата с труповете би била смъртоносна. Отговор от иституциите и досега няма, твърдят специалистите от сайта на Българското дружество по патология.

Документът е измислен, не е необходимо някой да го измисля - казва д-р Сърбиянова, според която аутопсии трябва да се правят, защото е изключително важно да се разбере взаимодействието на коронавируса с другите заболявания.

Пред bTV главният държавен здравен инспектор доц Ангел Кунчев заяви, че аутопсиите никога не са били забранени. "Аутопсиите никога не са били забранявани. Разбираме желанието на колегите те да бъдат ограничени до минимум с оглед тяхната безопасност. Това, с което аз съм запознат, звучи логично като начин на организиране, ползване на лични предпазни средства. Болниците могат да си го позволят, зависи от тях, няма нужда това да става с нов документ", каза доц. Кунчев.

Българските болници масово нямат зали за аутопсия, обезопасени по международните изисквания. По думите на патолога д-р Александрина Влахова за bTV в това никой не инвестира. Тя обаче напомня, че аутопсията е създадена да помага на живите, а не на мъртвите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини