Микробиологичната лаборатория за тестване за коронавирус в Кърджали с ясни правила за работа

Микробиологичната лаборатория за тестване на пациенти за коронавирус в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" работи с ясни правила за работа ,изработени от ръководството на здравното заведение.Ето основните от тях:

1 Пациенти, постъпили в лечебното заведение за изясняване на клиничното състояние /за потвърждаване или отхвърляне на коронавирусна инфекция,както и за хоспитализация по повод COVID-19/ се изследват с PCR тест в микробиологичната лаборатория, според утвърдения план на болницата за работа в условия на пандемия от COVID-19 за осигуряване на непрекъснатост на лечебния процес. Изследването е безплатно за пациента.Назначава се след консултация от лекар инфекционист или пулмолог.

2. Микробиологичната лаборатория при МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” АД гр. Кърджали е сключила договор с НЗОК за изследване на здравно осигурени лица за COVID-19, като заплащането се поема от здравната каса. Очакват се указания от РЗОК – Кърджали за съответния ред на изпращане на здравно осигурени лица.

3.Изграден е пункт за пробонабиране – срещу Инфекциозно отделение, в който всички желаещи могат да се изследват за COVID-19 срещу заплащане от 90лв. заплатена в пробовземачната. Тестът е PCR и материал се взема на гладно  сутрин от лаборанти в периода между 8.30-10.30 от понеделник до петък. Резултатът се получава на следващият ден на гишето на микробиологична лаборатория -1ет. вдясно от  към централния вход.

4. Бързи тестове се правят в микробиологичната  лаборатория само по искане на лекар /удостоверено писмено/ срещу сумата от 25 лв.,заплатена в регистратурата на болницата.Изследването се извършва  в микробиологичната лаборатория на първия етаж в лечебното заведение в рамките на работното време от  8.00 до 15.00часа. Резултатите се получават на място след приключване на изследването.

5.Всички лечебни заведения и РЗИ, при осигуряване на подходящи китове за PCR тестове , могат да изпращат в хладилна чанта взети проби на техни служители до 09.30 часа в микробиологичната лаборатория. След извършване на PCR тест ще получават информация на следващият ден за резултатите и съответно ще ги получават на хартиен носител.

При положителен резултат за COVID-19 при PCR тест, микробиологична лаборатория уведомява РЗИ за вземане на последващи противоепидемични мерки.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини