Следобедно главоболие: кога е опасно?

Хората редовно изпитват главоболие следобед. Причината може да бъде дехидратация или мускулно напрежение, инсулт или аневризма в мозъка. Затова е полезно да знаете кои са най-честите причини за главоболието през деня, както и как да го лекувате и да се обърнете към лекар.

Дехидратация

Много хора изпитват главоболие следобед именно заради дехидратацията, която може да започне, след като човек дълго време не е пил вода, но пък е изпил много кафета или чай.

Следните симптоми могат да сигнализират за дехидратация:

• сухи лигавици

• тъмна урина или рядко уриниране

• виене на свят

• раздразнителност

Мускулно напрежение

Стресовото главоболие е най-често срещаният тип. Възниква, когато мускулите на шията, раменете или челюстта са стресирани дълго време - например, когато човек прекарва много часове в колата, пред компютъра или в неудобно положение. Такова главоболие обикновено започва бавно и постепенно се засилва в продължение на няколко часа. Болките, свързани с напрежение, не са опасни, но могат да продължат с часове или дни.

Кофеин

При някои хора може да действа като спусък за появата на главоболие. Освен това, кофеинът може да причини дехидратация, което е допълнително условие за главоболието. От друга страна, хората, които редовно консумират кофеин, могат да изпитат главоболие, ако решат да намалят изпитите чаши кафе през деня. Главоболието, свързано с липсата на кофеин, често се появява следобед.

Спад на кръвна захар

Този проблем също може да причини главоболие например, при обстоятелства, в които човек не е ял дълго време. Хората, приемащи лекарства за диабет, могат да бъдат по-уязвими от такъв тип главоболие, причинено от глад, тъй като някои лекарства за диабет също могат да причинят значително понижаване на кръвната захар между храненията.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане обикновено не причинява главоболие, но ако това се случи, означава, че налягането не просто се е повишило, а е достигало критично висока точка (например 180 на 120). Човек с главоболие, дължащо се на високо кръвно налягане, може и да няма други симптоми или да вижда петна, да се зачерви, да се почувства замаян. Високото кръвно налягане, което причинява главоболие, винаги е спешно състояние. Особено опасно е за бременните жени и по-възрастните хора.

Напрягане на очите

Съществуващите проблеми със зрението, умората на очите от продължителното стоене пред компютъра, може да доведе до напрежение в органите на зрението, което също е възможно да причини главоболие.

Видеа по темата

Последни новини