Фризьорството се премества в интернет

Могат ли фризьорските салони да работят в условията на извънредно положение и социална изолация заради Covid-19 – този въпрос вбеси българските власти, когато бе зададен от журналист в първите дни на извънредното положение през март. Оказа се, че находчиви фризьори от цял свят са намерили начин да продължат да работят, да се грижат за косите на хората и съответно за тяхното самочувствие. И, разбира се, това им е осигурило известни постъпления.

За находчивите фризьори, работещи с клиенти през приложения като FaceTime, Zoom и YouTube, разказа наскоро BBC. Макар че става дума за услуга, която предполага пряко взаимодействие, професионалисти от различни краища на света са намерили начин да правят това през интернет.

Затварянето на фризьорските салони има негативни последици в няколко направления. Едната част от тях са свързани с негативите за самия бизнес: затруднения в изплащането на наеми, заплати и др. Другата част е свързана с психологическтие ефекти при клиентите. Хората, които редовно се грижат за външния си вид, трудно могат да понесат себе си с коса, която не е обгрижвана 2-3 месеца. „Цъфтящи” краища на косата, прорасли сиви и бели коси – всичко това действа смазващо на психиката на мнозина.

Фризьорите, осъзнали това, са потърсили начин да го компенсират. Пол Филипс притежава фризьорски салон на име „Chopp” в Есекс. Затворил през март, когато започна изолацията заради коронавируса. Скоро обаче стартирал нова услуга: „Chopp Drops”. Доставя продукти за коса до прага на клиентите си и след това демонстрира чрез видео-разговор как да приложат препаратите.

„Повечето фризьори казват, че никога не трябва да боядисвате косата си у дома и в нормални времена аз бих се съгласил с това”, казва той. „Но психичното здраве на много клиенти е засегнато от настоящата ситуация. Боядисването на сивите корени и изсветлелите краища ги кара да се чувстват по-добре”.

Пол казва, че обслужва до 26 клиенти на ден. Все пак е предпазлив и предлага само съвети, които са постижими в домашни условия. „Доста сложно като техника е да боядисвате руса коса, така че тези клиенти за съжаление трябва да изчакат да приключи периодът на изолацията”, обяснява той. „Не бихте искали някой да ви окепази главата и след това да трябва да живеете с ужасния си вид още седем седмици”.

Услугите на Пол са платени, както е и при други негови колеги, започнали да предлагат виртуално фризьорство. Някои от тях дори се радват на повишен интерес.

Ебуни Аджидуа е специалист по косопад. Пренасочила е срещите си с клиенти онлайн, предлагайки им домашни маски за коса. При необходимост ги насочва към дерматолози за допълнителен съвет.

„Хората сега имат време да се съсредоточат върху нещата, които по-рано може да са пренебрегнали”, казва тя. Нейната услуга е сред тези, които се радват на повишено търсене.

Ебуни е дала началото и на нова инициатива: ден на виртуалното миене на коса. Всяка неделя кани хората да се присъединят към нея в Zoom, за да се занимаят с косите си: мият ги, правят маски, стилизират косата заедно.

„Говорим си за продуктите, които използваме, и за това как третираме косата си”, казва тя. „Наистина е хубаво, това дава на хората усещане за нормалност, когато светът навън е пламнал”. Според нея, ключово значение тук имат усещането за рутина и фокусирането на вниманието върху себе си.

Макар че подстригването е по-сложно нещо, някои фризьори дават и съвети за подрязване, ако е крайно наложително. „Подрязах косата си отпред, но дори не бих опитал [да отрежа] собствената си коса отзад”, казва Майкъл Ван Кларк във видеоклип в Instagram. Вместо това той показва на публиката как да стилизира къса коса, пораснала за няколко седмици.

Откакто затвори врати, екипът на неговия салон публикува видеоклипове в социалните медии и резервира часове за виртуални консултации, като е обслужил повече от 3000 клиенти онлайн. „Имаме нови клиенти, които никога не са идвали в нашия салон, търсенето е огромно”, казва Ван Кларк.

Фризьорите са единодушни, че е много по-лесно да провеждат видеоконсултациите, ако са виждали клиента лично по-рано, но и при новите потребители има как да се помогне и могат да се дадат съвети.

Джина Конуей, която ръководи три салона в Лондон, смята, че това може да се превърне в „новото нормално”. Очаква, че дори след отминаването на коронавируса много хора ще предпочитат да се възползват от виртуалните услуги в някои ситуации. Това може да са хора, които работят от къщи, майки, които нямат къде да оставят децата си, и хора, които се притесняват да ходят на места, където има много други хора. Техните посещения ще станат виртуални.

„Отначало се колебаех, тъй като исках да запазя бизнеса си възможно най-професионален, но всъщност това е начинът – да даваме правилни съвети и да помагаме на хората да се чувстват добре”.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини