Повече маски, отколкото медузи в Средиземно море, предупреждават еколози

Пандемията от коронавируса може да предизвика ръст в замърсяването на световния океан, тревожат се еколози на фона на все повече находки на изхвърлени по крайбрежията или плуващи като медузи използвани маски за лице и предпазни ръкавици, съобщи британският The Guardian.

Френската неправителствена организация "Операсион мер пропр", която редовно почиства Лазурния бряг от отпадъци, още от миналия месец бие тревога за ръст в замърсяването.

Гмуркачи на организацията са намерили "ковид отпадъци", казва Жофри Пелтие от организацията. Става дума за латексови ръкавици, маски и бутилки от дезинфектанти, открити в Средиземно море и смесени с обичайния за района боклук от пластмасови чаши и алуминиеви кутийки от бира и безалкохолни напитки.

Само във Франция властите направиха поръчка за над два милиарда маски за еднократна употреба, казва Лоран Ломбард от организацията. "Като знаем това, скоро ще сме изправени пред риска в Средиземно море да има повече маски, отколкото медузи", написа той в социалните мрежи.
по данни на ООН всяка година в световния океан се изхвърлят около 13 милиона тона пластмасови отпадъци.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини