Социалните одобриха едва 67 заявления за помощи в област Смолян заради ковид-19

„Относно помощите в социалното подпомагане, целогодишно ние предоставяме еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди. С оглед оказване на социална подкрепа и предотвратяване на негативните последствия от разпространението на COVID-19, разширихме обхвата на тази еднократна помощ. Тя е в размер на 375 лева и се подава с еднократно заявление. Към 05 юни 2020г., имаме подадени 142 заявления, от които 67 отпуснати такива помощи, 52 отказани и 23 в обработка. Като сума това са 4125 лева, изплатени през месец май. Това са помощи за месец април, а през юни ще бъдат изплатени помощите за месец май.“ Това информира Петя Пампорова, директор на РД „Социално подпомагане“- Смолян, като предостави информация, за изплатените еднократни помощи и оказаните социални услуги в условията на извънредно положение. Тя уточни, че основните причини за отказ са: по-висок доход от 610 лева на член от семейството, регистрация като еднолични търговци, регистрирани са в бюрото по труда и получават обезщетение и други основания от този род.

В домовете за настаняване на възрастни хора са преустановени свиждания, а в центровете за настаняване от семеен тип за деца е организирано дистанционно обучение. Първоначално е имало затруднения с дистанционното обучение, поради ограничения брой налични компютри, но от Агенцията за социално подпомагане под формата на дарения са предоставени таблети индивидуално за всяко едно от децата.

От услугите в общността, само дневните центрове за стари хора са преустановили работа в условията на пандемия, другите дневни центрове са преминали в режим на дистанционна работа, както и предоставяне на мобилни услуги.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини