Извънредната епидемична обстановка остава до края на юни, задължителни са маските в обществения транспорт

Случаите на позитивни с ковид-19, обявени към 10 юни от РЗИ-Смолян са 81, от тях 10 са деца

Днес здравният министър Кирил Ананиев ще издаде нова заповед, с която да се регулират новите мерки

На редовното правителствено заседание Бойко Борисов даде предложение за удължаване на извънредната епидемична обстановка с 15 дни. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е представил оценка и доклад и който се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. 

"Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дена. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение", обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, според когото, ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли.  В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167.

Противоепидемичните мерки включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. На закрити обществени места се препоръчва носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт. Остава ограничение за масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта е, че на закрити места капацитет ще е 50% - или заемане на местата през една седалка.

Предлагаме удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни, съобщи премиерът Бойко Борисов.

По думите на премиера Борисов, в началото на редовното правителствено заседание днес, повишението на заболелите от коронавирус се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. „Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи - с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали", допълни той.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини