Одит показа как се изпаряват парите на тотото. Преглед на печата

24 часа

Борисов за 7-те фронта срещу ГЕРБ: Няма да ме принудят да живея в страх

В 17 часа в сряда премиерът сам си поставяше въпроси и отговаряше в централата на ГЕРБ. Яви се с бяла риза, а зад гърба му бяха близо стотина от депутатите от неговата партия, двама от правителството - вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, и кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и зам.-шеф на ГЕРБ. От дясната му страна бе председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, която е обект на неделикатен коментар в един от епизодите на сериала "Отстрани Бойко Борисов!".

Между всички тях Бойко Борисов вгради и най-креативния досега враг - Васил Божков. Най-богатият българин повтаря всеки ден от Дубай как е давал подкупи, но не се връща да бъде разпитан в България по 18-те обвинения, където би развил тези твърдения пред съдия.

При изброяване на 7-те фронта против ГЕРБ Борисов пропусна ДПС, което веднага превъзбуди репортерите. Последва въпрос дали това е случаен или умишлен пропуск. Премиерът допълни, че "ДПС действат винаги отзад". Последва въпрос за мнението на Борисов за политика Делян Пеевски.

"Той е депутат от ДПС - питайте Карадайъ или почетния председател", беше лаконичният коментар на Борисов.

Труд

Иван Гешев: Скандалите през последните дни целят дестабилизиране на държавата

"Това, което виждам аз в последните дни, е генериране на постоянни скандали. За мен е ясно, че това е целенасочена, съзнателна стратегия". Това каза главният прокурор Иван Гешев по повод разпространените аудиозапис и снимки, за които се твърди, че са завързани с премиера Бойко Борисов. Той подчерта, че не казва тези неща, които се пускат, дали са верни, дали не са.

"И стратегията е ясна - дестабилизиране на държавата, съответни избори, политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Божков, подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Прокопиев, подсъдимия Огнян Донев и един куп други подсъдими, която да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура", каза още Гешев. "Ето това е стратегията, която се случва. Това е крайна цел, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация. Същото, което правеше Цветан Василев. Ето това се случва", заяви Гешев.

Сега

Одит показа как се изпаряват парите на тотото

Спортният тотализатор (БСТ) плаща на БНТ над 6 пъти повече за едно ТВ предаване на тото тиражите, в сравнение с предишния договор. Този факт стана ясен от одитния доклад на Сметната палата за дейността на БСТ в периода 1 януари 2017 г. - 31 декември 2018 г. Там са описани и редица нарушения, както на самия БСТ, така и на спортния министър, като негов принципал.

Най-фрапиращо, на фона на изводите от одита, изглежда настоящият договор на БНТ за ТВ излъчване на тиражите.

В края на май стана ясно, че, според договор, подписан от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, външната фирма "Дрийм Тийм Груп" ЕООД (на продуцента Евтим Милошев) ще получава по 10 944 лв. с ДДС (9120 без ДДС) за всяко пряко ТВ предаване от 3 май до 31 декември 2020 г.

Монитор

Ромите в Кюстендил: К,ва карантина, ние сме здрави

Полиция затвори ромския квартал "Изток" в Кюстендил в сряда заради разрастващо се огнище на коронавирус. На място пристигна автопатрул на РУ- Кюстендил, както и областният управител Виктор Янев.

Точно в 10 часа беше ограничено преминаването на автомобили от и към гетото на областния град. Пропускаха се само работещи, както и хора, нуждаещи се от медицински грижи.

"К,ва карантина, к,ъв коронавирус. Ние сме здрави и всичко е измишльотина. Никой не ни казва кои са болните. Как ще ме спират да не ходя до града, нямат това право, аз съм свободен човек", негодуваше един от ромите, който беше спрян за проверка от полицаите.

Капитал

Цветан Цветанов: Все по-ясно става, че пред ГЕРБ няма дългосрочни цели

Малко повече от година след като напусна парламента и зам.-председателския пост в ГЕРБ и остана редови партиен член Цветан Цветанов напусна и управляващата партия. Решението си той обяви от личния си профил във фейсбук. То беше придружено със снимка от офиса на местната организация на ГЕРБ в столичния район "Изгрев" как Цветанов подава молбата си за прекратяване на членството си в партията, както и мотивите си за това.

"Не искам да гледам как ГЕРБ вече не води онзи вътрешен живот, който дълги години осигуряваше изборни победи на партията и добро самочувствие на структурите. Не искам да гледам как членовете на ГЕРБ се свиват под ударите на обществено недоволство, за което нямат вина. И още - не мога да приема, че няма кой да поеме вината и отговорността за очевидно сбъркани политики. Не се гордея и с компетентността на някои от говорещите от името на ГЕРБ, нито с организационните им умения. Това вече не е партията, с която дълги години бях свързан", написа Цветанов в социалната мрежа.

Дума

Задава се хаос с минималната заплата

Държавата се оттегля от определянето на обща за страната минимална заплата. Занапред тя ще се договаря между работодатели и синдикати - на бипартитен принцип. Предвижда се и определянето на минимално възнаграждение в различните отрасли. По този начин ще отпаднат и минималните осигурителни прагове, определяни от правителството. Новият механизъм ще влезе в сила от 2021 г., но преговорите ще почнат от тази година.

Работодателите, а не НОИ, ще продължават да плащат първите три дни болнични, но в края на годината няма да се връща част от дохода на най-бедните семейства.

На този етап няма решение за отпускане на допълнителен платен отпуск за майките на малки деца.

Това е залегнало в тристранното споразумение с 40 мерки в 5 сфери - бизнес среда, "Зелената сделка", енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси, което вчера подписаха представители на бизнеса, правителството и синдикатите.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини